Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ülkede yaşanan güçlüklere rağmen, ‘iflas’ riskine karşı herkesin sorumluluk alması gerektiği konusunda uyarıda bulunarak Lübnan’daki durum hakkındaki iyimserliğini dile getirdi. Lübnan’daki ekonomik durumun Körfez ülkeleriyle olan ilişkilerle birçok bağlantılısı olduğunu söyledi.
Basın Sendika Konseyi Başkanı Avni el-Kaki’nin liderliğinde bir heyeti kabul eden Avn, bu görüşmesi esnasında Suriye mülteci krizinin Lübnan’a yansıması konusundaki uyarısını yineledi.
“Şükran ve övgü karın doyurmaz”
Lübnan’ın iflasına dair bir önceki uyarısına değinen Avn, “Lübnan iflas yolunda olacak derken ne kast ettiğimi anlatayım. Bu uyarı, herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi için yapıldı. İşsizlik endişe verici biçimde yüzde 46’ya yükseldi. Bunun nedeni, Lübnanlıların istedikleri işleri seçerken seçici olmalarıdır. Yani Suriyeli işçi geliyor ve hiç düşünmeden asgari ücretle çalışıyor. Bugün, Birleşmiş Milletler (BM) 850 bin Suriyeli mülteciye kapılarımızı açtığımız için teşekkür ediyor. Avrupa Komşuluk Politikası Komisyon üyesi birkaç gün önce beni ziyaret etti. Toplantıda rahat değildi. Çünkü ona ‘Şükran ve övgü karın doyurmaz. Mülteciler konusunu ele almalısınız’ dedim” diye konuştu.
Lübnan’daki ekonomik durumun Lübnan’ın Körfez ülkeleriyle ilişkileri ile yakından bağlantılı olduğunu kabul eden Avn, sendika üyelerine “Bu ilişkileri güçlendirmek için daha fazla çaba harcamamız gerektiğini düşünmüyor musunuz?” diye sordu.
“Atmosfer olumluydu ama işler değişmedi”
Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü; “Suudi Arabistan’a yaptığım ziyaret sırasında, Lübnan’daki yeniden yapılanma ve turistlerin geri dönüşü konusunu ele aldık. Atmosfer olumluydu ama işler değişmedi. Ne kadar zor olursa olsun, bunu aşabiliriz. Ama bir iyimserlik ortamı yaratmalıyız. Durumun zor olduğunu biliyoruz, ancak bunu aşabiliriz.”
İktidar ile vatandaş arasındaki ayrışmayı 1993 yılından bu yana devam eden ekonomik krizlere bağlayan Avn, çözümün odak noktasının üretim ekonomisine geçmek olduğuna belirtti.
Medyanın yargıyı yok saymasını eleştiren Avn, “Bir medya çalışanı ifade vermekten kaçınmamalı. İfadeden kaçmak, yargı ihlalleri çerçevesinde yer almaktadır. Hiç kimse yargıya karşı isyan edemez” diye konuştu.
“Elektrik almak zorundayız”
Elektrik krizine de değinen Cumhurbaşkanı, “Bizim için önemli olan, Lübnan’ın üretim tesisleri kurmasını beklemeden kısa sürede elektrik sağlamaktır. Bu nedenle, herhangi bir kaynaktan elektrik almak zorundayız. Fiyatlara itiraz etmeyeceğim. Hangi kaynaktan elektriği güvence altına alacağımıza karar vermek zorundayız. Birkaç olasılık var ve uygun olanı seçmek için bunları Bakanlar Kuruluna sunacağız” değerlendirmesinde bulundu.