Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Avrupa, İngilizlerin ekonomik ortaklık modeline karşı çıkıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, perşembe günü yaptığı açıklamada ortak pazara saygı duymadıkları gerekçesiyle İngiltere’nin Brexit’e yönelik ekonomik önerilerinin “mevcut durumda kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, resmi olmayan AB zirvesinin ardından yaptığı açıklamada “Ekim ayında yeni İngiliz tekliflerini” beklediğini belirterek “Bugün gerçeklerle karşı karşıyayız. İlerleyen haftaları ilerleme kaydetmek için kullanmalıyız” ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit sonrası AB-İngiltere ekonomik işbirliği hakkındaki önerilerinin başarılı olamayacağı değerlendirmesinde bulundu. Donald Tusk zirveden sonra yaptığı açıklamada, “Teklif edilen ekonomik ilişkilerin çerçevesi düzgün olarak çalışmayacaktır. Çünkü İngiltere’nin mevcut Brexit planı, AB’nin ortak pazarını zayıflatma riski taşıyor” dedi. Tusk ayrıca görüşmelerin sonuç vermemesi durumunda 17 – 18 Kasım tarihlerinde acil bir Avrupa zirvesi düzenlenmesi çağrısında bulunabileceğini vurguladı.

İngiltere, 2016’da yapılan referandumda yüzde 52 oy oranıyla AB’den çıkma kararı almıştı.

Brexit ile ilgili ikinci bir referandum yapılmasını talep edenlerin sürece desteği ise arttı. BBC Radyo’ya konuşan Malta Başbakanı Joseph Muscat, “AB liderleri, 2016’nın haziran ayında düzenlenene benzer bir referandumun yapılmasını neredeyse oybirliğiyle kabul etti” dedi.

Muscat konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Çoğumuz İngiliz halkının durumu yeniden değerlendirmesine izin verilmesi konusunu memnuniyetle karşılıyoruz. İngiltere’nin başka bir referandum düzenlemesi neredeyse oybirliği ile kabul ediliyor.”

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Andrej Babis de konuya dair şu değerlendirmede bulundu:

“Nihayetinde bir anlaşmaya ulaşabileceğimizi umut ediyoruz. Birleşik Krallık’ın ayrılması genel olarak beni memnun eden bir durum değil. Yeni bir referandum daha iyi olabilir. İnsanlar fikrini değiştirebilir. Bu, sorunları hızlı bir şekilde çözecektir.”

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ve Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel gibi Avrupa liderleri kısa süre önce ikinci bir referandum fikrini ortaya atmış ancak resmi bir teklifte bulunmamışlardı.

Her halukarda söz konusu ihtimali reddettiğini yineleyen May ise dün Salzburg’da düzenlenen akşam yemeğinde bir araya geldiği mevkidaşlarına şunları söyledi:
“Birçoğunuzun Brexit’i istemediğini biliyorum. Fakat açıklığa kavuşturulması gereken bir durum var ki o da ikinci bir referandumun yapılmayacağıdır. Halk kararını verdi. Ben de başbakan olarak bunu uygulayacağım. İngiltere önümüzdeki yıl, 29 Mart’ta AB’den ayrılacak.”