Brüksel/Abdullah Mustafa
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), medyada nefret söylemini azaltmayı amaçlayan Avrupa İslam Medya Forumu’nun bugün başlayıp 2 gün devam edeceğini açıkladı. Medyanın terör olaylarını aktarmada profesyonelleşmesi için İİT Bilgi Departmanı tarafından hazırlanan kılavuz taslağını değerlendirmek üzere birde çalıştay düzenleneceği belirtildi.
Organizatörler forumun Avrupa Basın Kulübü merkezinde yapılacağını ifade etti. Forumun İİT’nin 2016 yılının Aralık ayında Cidde’deki Arap Enformasyon Bakanları tarafından onaylanan İslamofobi ile mücadelede izlediği medya stratejisini tanıtmayı hedeflediği belirtildi. Söz konusu forum ayrıca medyacıları İslam ve Müslümanlar hakkında tekdüze yapmaktan kurtarıp eğitmek için İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu’nu (ISESCO) tanıtmayı hedefliyor.
Medya ve İslamofobi
İİT Enformasyon Dairesi Müdür Meha Akil’in Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre, Avrupa- İslam Medya Formu, medyanın nefret söylemini ve ‘İslamofobi’ olgusunun yayılmasındaki rolünü somutlaştırmaya çalışıyor. Forumda, İnsan hakları kültürünü güçlendirmek, ifade özgürlüğü ve dinlerin kötüye kullanımı arasındaki farkı ortaya koymak, ırkçılık ve nefreti ortadan kaldırmak gibi işbirliği yolları ele alınacak.
Foruma, İİT üyesi ülkelerden ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda profesyonel medyacı, uluslararası hukuk, medya ve insan hakları uzmanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve İslam İşbirliği Teşkilatı Bilgi ve Kültürel İşler Daimi Komitesi (COMIAC) Direktörü’nün katılması bekleniyor.
Çok sayıda yetkili katılacak
Forumun 29 Haziran 2018 Cuma günü başlaması beklenirken açılışa, Brüksel’deki Arap ve İslami diplomatik kurumlardan çok sayıda temsilci, Brüksel’deki Avrupa Komisyonu İİT Temsilcisi Büyükelçi, Belçika Adalet ve İçişleri Bakanlıkları temsilcileri, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosundan da yetkililerin katılması planlanıyor.
Forumun kapanışında ‘Medyada Nefret Söylemini Azaltma Brüksel Taslak Bildirisi’ ve ‘Uluslararası Medyacılar Derneği’nin Nefret Ve Aşırılığın Azaltılması Konulu Taslak Beyannamesi’ yayınlanması bekleniyor.
İTT ve kuruluşu
İİT, İslam Konferansı Örgütü, 21 Ağustos 1969 tarihinde İsrail’in işgali altında bulunan Kudüs’teki, Al-Aksa Mescidi’nin yakılmasının İslam dünyasında uyandırdığı tepki üzerine, 22–25 Eylül 1969 tarihlerinde Rabat’ta ilk kez düzenlenen İslam Zirvesi Konferansı’nda alınan bir kararla kuruldu. Örgütün ismi 2011 Haziran ayında Astana’da düzenlenen 38. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirildi.
1970 Mart ayında Cidde’de gerçekleştirilen Birinci İslam Dışişleri Bakanları Konferansında Genel Sekreterliğin oluşturulmasına ve Sekretaryanın, Kudüs’ün kurtarılmasına kadar, Cidde’de faaliyet göstermesine karar verilirken bir de Genel Sekreter atanmıştı. 17 Kasım 2016 tarihinde Mekke’de yapılan İİT Dışişleri Bakanlarının Olağanüstü Toplantısında İİT Genel Sekreterliğine Suudi Arabistan’ın adayı Yusuf bin Ahmed el-Useymin oybirliğiyle seçildi. Useymin o tarihten beri İİT Genel Sekteri olarak görev yapıyor.
2013 yılının Haziran ayı sonunda, Avrupa Birliği Organizasyonu Daimi Gözlemci Misyonu açıldı. Eski İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Forumun resmi açılış töreninde Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “2005 yılından beri bu ofisi oluşturmak için çabalıyordum. Bu ofis Avrupa Birliği’nin (AB) başkentinde Müslüman dünyasının sesi olacak. AB kurumları ile resmi olarak etkileşime geçen bir kanal olacak. İslam dünyasının büyük konular hakkındaki tutumlarını yansıtacak bir ayna olacak” dedi. İhsanoğlu, Avrupa ve İslam dünyasından yetkililer ve diplomatların katıldığı açılış töreninde yaptığı konuşmada, 57 ülkeyi içeren örgütün 27 üyesi bulunan AB ile ilişkilerini geliştirmeyi dört gözle beklediğini söyledi. Konuşmasına devam eden İhsanoğlu, “AB ile İİT arasında en yüksek düzeyde bir işbirliği yapma konusunda gittikçe artan bir ilgi söz konusu” şeklinde konuştu.
İhsanoğlu, İİT’nin 2011 yılında Belçika Dışişleri Bakanlığı ile Brüksel’de bir misyon açma ve aynı yılın Kasım ayında şu an ofisinin bulunduğu binayı satın alma konusunda bir anlaşma imzaladığını da sözlerine ekledi.
Eski Genel Sekreter, AB ile paylaşılan ortak her konudaki ilişkilerin Avrupa ve İslam dünyası arasında işbirliğine ihtiyaç duyan herkes için faydalı olacağına inandığını belirtti. İhsanoğlu son olarak “Bu nedenle, modernleşme ve ılımlılık arayan İslam dünyasının ortak sesi olarak İİT, Avrupa Birliği ile etkileşime geçmek için uygun kurum olacaktır” açıklamasında bulundu.