Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Avrupa Komisyonu: BRICS müzakerelerinin ilerlemesi mucize! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupalı liderler, Estonya’nın başkenti Talinn’de bir araya geldi. Talinn Dijital Zirvesi başlığıyla düzenlenen zirve, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un reform çağrısı üzerine yapıldı. Her ne kadar toplantılarda AB’nin dijital alandaki geleceğinin konuşulması planlandıysa da görüşmelere İngiltere’nin BRICS ile yürüttüğü müzakereler damgasını vurdu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere’nin BRICS ile müzakerelerinin önümüzdeki ay ikinci aşamasına başlaması için bir mucizeye ihtiyacı olduğunu belirti. Juncker, Londra’nın umutlandığı gibi yeni bir ticaret anlaşmasına geçiş yapabilmesi için BREXIT’e yönelik gelecek ayın sonunda düzenlenecek görüşmelerde ilerleme sağlaması gerektiğini belirtti. “Ekim ayının sonunda yeterli ilerleme kaydedemeyiz” ifadesini kullandı. İlerleme sağlanması durumunda AB liderlerinin bir zirve daha gerçekleştirme yönünde karar vermesi bekleniyor.

Ancak İngiltere Başbakanı Theresa May, geçen hafta Floransa’da BRICS hakkında yaptığı bir konuşmada İngiltere’de yaşayan Avrupalıların hakları konusunda iyi yönde ilerlemeler kat edildiğini söyledi. Fransız müzakereci Michel Barnier ve İngiliz mevkidaşı David Davis, May’in konuşmasının ardından Brüksel’deki dördüncü tur müzakerelerini sonlandırdı. İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, görüşmeler sırasında “Havada iyimserlik var” ifadesini kullandı ve yapılması gereken çok daha fazla iş olduğunu kaydetti.

AB’de “dijital” reform adımları

Her ne kadar toplantılara İngiltere damgasını vurmuş olsa da zirvede Avrupa Birliği içinde dijital alanda yapılması gerekenler de gündeme geldi. Estonya, Avrupa’daki dijital sektörü geliştirmek amacıyla internet şirketlerini merkeze alan bir zirve gerçekleştirme çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hedefinde ise uluslararası alanda lider olan teknoloji devleri vardı. Macron, yaptığı sert açıklamada bu şirketler için “Dönemin parazitleri” ifadesini kullandı.

Zirvede ayrıca Apple ve Google gibi şirketlere yönelik bir vergi sistemi getirilmesi gündeme geldi. Öneri Almanya, İtalya ve İspanya da dâhil olmak üzere 10 ülke tarafından desteklenirken İrlanda tarafından reddedildi. İrlanda lideri Varadkar, “Dijital bir Avrupa olmak istiyorsanız, çözüm daha fazla vergi ve cezanın uygulanması değil, bunun tam aksidir” uyarısında bulundu.

Avrupalılar, Aralık ayına kadar fikir birliğine varmayı umarken, Avrupa Komisyonu’nun da 2018’de konuyla ilgili bir yasa teklifi hazırlamasına kararlaştırıldı.

Macron’un önerileri, perşembe günü Avrupalı liderler arasında düzenlenen gayri resmi bir akşam yemeği sırasında gündeme taşındı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı’nı desteklediğini söyledi. AB’de uygulanacak reformlarla ilgili iki ülke arasındaki “büyük uzlaşma”ya da dikkat çeken Merkel, “Başkan’ın konuşmasında Almanya ve Fransa arasında yoğun bir çalışma yürütmek için iyi bir temelin bulunduğunu görüyorum.” dedi. Merkel, “Ayrıntılara bakmaya devam etmeliyiz. Avrupa’nın olduğu gibi kalamayacağına tamamen inanıyorum.” diyerek gelişmenin önemine değindi. Macron ve Merkel arasındaki konuyla ilgili görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.