Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komitesi üyeleri, terör finansmanını önlemenin yeni yollarının yanı sıra, üye devletler arasında finansal işlemlerin daha yakından takip edilmesi konusunda hazırlanan yeni karar tasarısını onayladı.
Karar tasarısı 55 evet, 1 hayır, 5 de çekimser oy ile onaylandı.
Karar tasarısının sahibi Avrupa Parlamentosu üyesi Javier Nart, tasarı hakkında yaptığı açıklamada, “Bugün terör gruplarına para transferini engellemeye yönelik yeni bir eylem planını kabul ettik. Bu konuda en öne çıkan öneriler, istihbarat servislerinin koordinasyonu, ortak bir bilgi platformunun varlığı, isimsiz bankamatik kartlarını kontrol etme ve kültür merkezleri ile ibadet yerleri tarafından alınan fonları izlemektir” bilgisini verdi.
Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu, önümüzdeki hafta genel kurulda karar tasarısının nihai hali için son oylamanın yapılacağını belirtti.
Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi tarafından yayınlanan açıklamada, terörle mücadelede temel yöntemin, silah, uyuşturucu, petrol gibi malların yasadışı ticaretinin yanı sıra, insan kaçakçılığı ve çocuk istismarından elde edilen terör finansmanı kaynaklarının kesilmesi olduğunun altı çizildi.
Terör gruplarına finansmanın sadece Avrupa dışından gelmediğine dikkat çeken Komite üyeleri, bazı hayır kurumları ve kar amacı gütmeyen dernekler aracılığıyla da mali destek aldıklarını belirtti.
Üyeler, yeni karar tasarı metninde şu ifadelerin yer aldığını bildirdi;
Şüpheli işlemler hakkında bir veri tabanı da dahil olmak üzere, Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) tarafından yönetilen bir ‘terör finansmanı istihbarat platformu’ vasıtasıyla mali kurumlar, emniyet kuvvetleri, istihbarat ajansları ve yargı organları arasında proaktif bilgi alışverişini teşvik etmek.
Belirsiz veya bilinen şüpheli işlemler altında faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların bir listesini oluşturmak, yasadışı ticaret, kaçakçılık ve gayri resmi faaliyetlerde bulunan kurumların üzerindeki kontrolü artırmak.
İbadet ve eğitim merkezleri, hayır kurumları ve kültürel derneklerin terörist gruplarla olan ilişkilerine dair makul bir şüphe varsa bunları yakından izlemek.
Geleneksel para transferi yöntemleri üzerinde kontrolü geliştirmek, ayrıca terör finansmanında kullanılan sanal para, şifreleme ve diğer yardımların AB kurallarına göre yeniden düzenlenmesi.