Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB: Türkiye Avrupa’dan uzaklaşıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği (AB), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dev adımlarla Avrupa’dan uzaklaştığı düşüncesiyle Türkiye’ye baskılarını arttırdı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri tıkanmışken, ‘Türkiye Avrupa’dan uzaklaşıyor’ ifadelerini kullandı.

Juncker, Brüksel’de AB Büyükelçileri Konferansında, “Türkiye ile müzakerelerimizi sürdürüp sürdürmeyeceğimizi yeniden değerlendirmeliyiz” dedi.

AB’nin bu eleştirileri, Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkilerini büyük ölçüde arttıran 16 Nisan referandumunun ardından geldi. Zira referandum sonrası insan hakları aktivistleri ve aralarında Avrupa vatandaşı olan gazeteciler tutuklandı. Juncker, “Erdoğan AB’yi provake ederek, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini bitirmek istiyor. Türkiye’nin, müzakereleri bitiren tarafın, Erdoğan’ın bizzat kendisi olduğunu bilmesini isterim. Burada sorumluluk AB’ye ait değildir” dedi.

Türkiye Avrupa Birliği’ne tam üyelik görüşmelerine 12 yıl önce başladı. Ancak süreç, geçen yıl 15 Temmuz’da meydana gelen başarısız darbe girişiminden sonra tıkanıklık yaşıyor. Anayasa değişikliği referandumu sırasında taraflar arasındaki gerilim zirve noktasına ulaştı. Erdoğan, bakan ve yetkililerin de katılacağı Anayasa değişimi taraftarlarının ülkelerinde toplantı düzenlemesini yasaklayan bazı devletleri, ‘Nazi ve Faşizm kalıntıları’ şeklinde niteleyerek AB’yi eleştirmişti.

Juncker konferanstaki konuşmasında, “Türkiye dev adımlarla Avrupa’dan uzaklaşıyor” dedi. Sorumluluğun Erdoğan’a ait olduğunu vurgulayan Juncker, “Erdoğan, AB’yi eleştirmek için müzakereleri bitiren taraf olmasını ümit ediyor. Bu tuzağa düşmemeliyiz. Sorumluluk tamamen Türk tarafındadır, bize düşen bu durumu Türklere anlatmaktır. Burada sorulması gereken soru Türkiye ile müzakere sürecinin sonuna gelinip gelinmediğidir” şeklinde devam etti.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel de Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi. Merkel, Berlin’de yaptığı basın toplantısında “Talebimiz açık, tutuklu tüm Alman vatandaşları serbest bırakılmalı” şeklinde konuştu.

Almanya Türkiye’de tutuklu bulunan Alman gazeteciler konusundaki açıklamaları örneğinde olduğu gibi, Türkiye’ye karşı tutumunu sertleştirdi. Ayrıca Almanya Türkiye’ye daha sert ekonomik yaptırımlar yapılmasını da istedi. Ancak bu konuda AB üyelerinden destek görmedi.

Bununla birlikte Almanya, mevcut şartlar altında görüşmelerde ilerleme sağlanamayacağını düşünmesine rağmen, Türkiye’nin üyelik görüşmelerini sonlandırma çağrılarını da reddediyor.

Bu konuda Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Türkiye ile müzakere sürecinin AB tarafından sonlandırılması, Türkiye’de AB destekçilerine yanlış bir mesaj verilmesine sebep olur. Aynı zamanda bu adım, Recep Tayyip Erdoğan’ın gücünü kat kat arttırır” şeklinde konuştu.