Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Avrupa’da bağımsızlık ve referandum iştahı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Önce İngiltere’nin Brexit kararının ardından da Katalonya Özerk Bölgesi’nde düzenlenen bağımsızlık referandumuyla çalkantılı bir döneme giren Avrupa Birliği’nde (AB) endişe artıyor. Kıta ülkelerinden yükselen bölgesel bağımsızlık sesleri Brüksel’de paniğe yol açtı. Son olarak İtalya’nın kuzeyindeki Lombardiya ve Veneto bölgeleri, bağımsızlık yanlısı sağcı parti Kuzey Ligi önderliğinde referandum düzenledi. Parti tarafından düzenlenen referandumun hedefinde İtalya merkezi hükümetinden daha fazla ekonomik katkı almak var.

Lombardia ve Veneto’da düzenlenen özerklik referandumundan bağımsızlık çıktı. Ardından gözler Roma’ya çevrildi. İtalya yönetimi ise oylamanın geçerliliği olmadığını yineledi.

Yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip Veneto’da düzenlenen referanduma halkın yüzde 57’si katılırken, oyların yüzde 98’i özerklikten yana kullanıldı. 10 milyon nüfusa sahip Lombardiya’da ise referanduma katılım oranı yüzde 39’da kalırken oyların yüzde 95’i özerklikten yanaydı.

İtalya’daki Louis Üniversitesi Anayasa Profesörü Nicola Lobo, konuya ilişkin AFP’ye yaptığı açıklamada, iki bölgede düzenlenen referandumun bölgelere özerklik talep etme hakkı veren Anayasa’ya uygun bir şekilde yapıldığını söyledi.

Bağımsızlık mı özerklik mi?

İtalya’nın en büyük bölgelerinden Lombardiya, İtalya ekonomisinin yüzde 20’sini oluştururken. Venedik’in içinde yer aldığı Veneto bölgesi ise İtalya ekonomisinin yüzde 10’unu karşılıyor. Bu sadece durum, euro bölgesinin büyük üçüncü ekonomisi olan İtalya’da değil AB’de endişeye neden oluyor.

Sağ görüşlü Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Daha güçlü federal bir İtalya için Venedik’e daha fazla otorite verilmesini istedim ve evet oyu kullandım. Bencilliğe hayır, öz yönetime evet” ifadeleri kullandı.

Ancak söz konusu bölgelerde özerklik talebi olsa da bağımsızlık isteyenlerin sayısı halen azınlık konumunda. Venedik’te de halk bağımsızlık değil özerklik talebinde bulunuyor.

Kuzey Ligi Partisi, 90lı yıllarda, İtalya’nın kuzeyindeki Lombardiya’dan Venedik’e kadar uzanan bölgede Padanya’yı oluşturmak amacıyla kurulmuştu. Roma’dan gönderilen mali payların bürokrasi nedeniyle heba olduğunu savunan Kuzey Ligi, halen bağımsızlık talebini sürdürüyor.

Kuzey Ligi Veneto Bölgesi Başkanı Luca Zaia, “Eğer Roma taleplerimizi kabul etmezse ülke için kötü olur. Çünkü taleplerimizi kabul etmemeleri demokrasiyle çelişiyor” dedi.

Kuzey Ligi Partisi, Lombardia ve Veneto bölgelerini yöneten güç olarak biliniyor. Parti, son zamanlarda söylemlerini yumuşatsa da İtalya’nın zengin kuzey bölgelerinin fakir güney bölgelerinden ayrılarak bağımsız olmasını hedefliyor.

Fransa’nın güneyindeki Perpignan şehri de tartışmalara katıldı

Ayrılıkçı sesler sadece İtalya ve İspanya’dan çıkmıyor. Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasını destekleyen Fransa’nın güneyindeki Perpignan şehri, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Charles Puigdemont’a Perpignan’da sürgün hükümeti kurma çağrısı yaptı. Şehir, Katalonya’nın bir parçası olarak görülüyor.

Fransa’nın güneybatısındaki Pireneler bölgesinin başkenti olarak bilinen Perpignan şehri, Katalonya’nın başkenti Barcelona ile Fransa arasında geçiş konumuna sahip. Perpignan, Katalan şehri olarak biliniyor. Ancak son yüzyılda değişen uluslararası dengelerle Fransa içinde değerlendirilmeye başlanmıştı