Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Avrupa’da yeni veri koruma yönetmeliği yürürlüğe girdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Son zamanlarda dijital çağda yaşanan Facebook skandalı gibi bazı usulsüzlüklere yönelik cezaların artırılması ve bilgilerin korunmasına yönelik Avrupa Birliği’ndeki (AB) internet kullanıcıları için veri koruma yönetmeliği, dün yürürlüğe girdi.

Daha önce internet üzerinden şirket ve kurumlara kişisel bilgilerini veren tüketiciler, son günlerde elektronik posta aracılığıyla yeni yönetmelik hakkında uyarılıyor.

Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nin (GDPR) yürürlüğe girmesinin ardından tüketicilerin, kişisel bilgilerinin kullanılabilmesi için onay vermesi gerekiyor. Yeni yönetmelik ayrıca, kullanıcıların daha önce vermiş oldukları veri işleme izinlerini istedikleri anda kaldırabilmelerini de kolaylaştırıyor.

Kanun, 2 yıl önce resmi olarak kabul edilmesine rağmen, dün yürürlüğe girdi. Şirketlerin, duruma uyuma sağlamak amacıyla işlemlerini yavaşlattığı gözlendi. İngiltere’de Veri Korumadan Sorumlu Bilgi Komisyonu Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, onay tarihinin yaklaşmasıyla sitede bir takım kesintiler yaşanmasına rağmen her şey normale döndü.

Brüksel özellikle Facebook skandalından sonra bu yasaların dünya çapında geçerli olması konusunda ısrarcı.

AB Adalet Komisyon Başkanı Vera Jourova, “Bunlar insanların, mahremiyetlerini, kendi rızalarıyla daha iyi korumalarına olanak sağlayacak önemli kurallar. Bu sayede onlar, bir nesne olmaktan ve kolayca suistimal edilmekten kurtulacak. Facebook skandalıyla ilgili diğer konu, birçok insanın kendisini adeta bir akvaryumun içinde çıplak hissetmesi oldu. İşte biz de bu yüzden bu kişileri tekrar giydirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni yönetmelik, kuralları ihlal eden şirketlere yönelik ağır cezaları beraberinde getiriyor. Öyle ki bu cezalar, yıllık cironun yüzde 4’ünü veya 20 milyon euroyu bulabiliyor.

AFP’nin haberine göre, yeni yasa kapsamında bireyler, kişisel verilerinin kullanılmasına izin verebiliyor. Ayrıca kullanıcılar, verilerinin hangi amaçla kullanılacağını ‘bilme hakkına’ da sahip oluyor. Kullanıcıların, kişisel bilgilerinin ticari amaçlarla kullanılmasını reddederek, gerektiğinde verilerini silme hakkı da bulunuyor. 13-16 yaş aralığındaki çocukların verilerine ilişkin kararı ise ebeveynleri verecek.

Öte yandan yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısının verilerini toplamakla suçlanan Cambridge Analytica skandalı sonrasında koruma kanunu güçlendirildi. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, yeni kanunları ‘olumlu aşamalar’ olarak tanımladı.