Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Avrupalılar, Pompeo’nun İran’a yönelik yeni stratejisini destekleyecek mi? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilme kararından sonra yapacağı ilk dış politika konuşmasını, Washington’un İran tehditlerine yönelik stratejisini açıklamaya ayırdı. ABD yönetimi ile Avrupalılar arasında görüşmeler devam ediyor

The Heritage Foundation’da bugün bir konuşma yapacak olan Pompeo, kendilerini daha iyi bir nükleer anlaşmaya götürecek diplomatik yol haritasına değinerek, İran’ın tutkularının nükleer ile sınırlı olmadığını, Suriye ve Yemen’de iç savaşları alevlendirdiğini ve teröristlere olan desteğini dile getirecek.

“Nükleer anlaşmadan çekilmek bir fırsat”

ABD Dışişleri Bakanı’nın kıdemli danışmanı ve Dışişleri Bakanlığı’nda politik planlama direktörü olan Brian Hook, nükleer anlaşmadan çekilmenin, İran’ın tehditlerine karşı kapsamlı bir yaklaşım bulmak için izin verecek bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Hook, Cuma günü yaptığı basın toplantısında, Pompeo tarafından bugün açıklanacak olan stratejinin, 2015 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama’nın İran, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya ile gerçekleştirdiği anlaşmadan daha iyi bir anlaşma yapılmasına imkan vereceğini söyledi.

Trump’ın, İran’ın bölgesel ve uluslararası tehditlerine karşı yeni bir stratejinin geliştirilmesine katılmaları yönünde Avrupalıları nasıl ikna edeceği merak edilirken, Hook, Avrupalı ve ABD’li tarafların Tahran’ın insan hakları sicili, bölgesel davranışı ve balistik programına karşı koyma çabalarında birleştiklerini ifade etti.

ABD-AB arasında yoğun görüşmeler gerçekleştirildi

Geçtiğimiz iki hafta boyunca, ABD yönetiminin, Fransız, Alman ve İngiliz hükümetleri ile İran tehditlerine karşı kapsamlı bir yaklaşıma ulaşma yollarını tartıştığını belirten Hook, Washington’un uyguladığı yaptırımların Ortadoğu’daki güvensiz ortamı iyileştirmeyi ve ABD başkanının ulusal güvenlik hedeflerini karşılamayı amaçlayan diplomatik stratejinin bir parçası olduğunu kaydetti.

“Ekonomik yaptırımlar, Tahran’ı masaya oturmaya zorladı”

Hook, nükleer anlaşmayla askıya alınmış olan yaptırımların yeniden uygulanmasının, hükümet politikalarını protesto etmek için halkın sokağa çıktığı İran’daki ekonomik baskıları arttıracağına dikkat çekerek, ekonomik yaptırımların İranlıları geçmişte müzakere masasına oturmaya zorladığını vurguladı.