Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Avrupa’nın şifa bulamadığı hastalık: Göç | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Madrid/Şevki el-Rayes

Avrupa’daki siyasi gruplar, bölgenin yapısının tehdit eden ağır görevlere hazırlık yapmaya başlayacaklarını açıkladılar. Bu ağır görevlerin en başında, politikaların yeniden tanımlanmasına sebep olan ve Avrupa’nın temellerini yıkmakla tehdit eden göç gerçeği geliyor.

20 Eylül’de Avusturya’nın Alp dağları eteğindeki Salzburg kenti, tüm teklif ve çözümlerin başarısız sonuçlanmasının ardından üye ülkeler arasında yeniden ittifak oluşturulması için olağanüstü zirveye ev sahipliği yapacak.

Merkel, İspanya Başbakanı ile görüştü

Gerçekleşecek zirvede Almanya, Fransa, İspanya ve Portekiz’in tek cephe olması için haftalardır süren zayıf çabalar çerçevesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bir araya geldi.

Söz konusu görüşme Almanya ile İspanya arasında yapılan ikili anlaşma çerçevesinde eş zamanlı olarak gerçekleşti. Anlaşma gereğince İspanya, ülkeye sığınma talebinde bulunduktan sonra Almanya’ya giden göçmenleri ülkesine kabul edecek. Almanya için kritik öneme sahip gelişme hakkında Merkel, söz konusu sorunu çözmesi halinde, göç politikası konusunda aldığı eleştirileri de bir nevi bastırmış olacak.

İki ülke arasında yapılan anlaşma, sadece Avusturya sınırından Almanya’ya geçen göçmenleri kapsaması nedeniyle biraz sembolik kalıyor. Öyle ki geçtiğimiz sene Avusturya sınırından Almanya’ya geçen tek bir göçmen olmadı. Zirveye katılacak dört ülke olan Almanya, Fransa, İspanya ve Portekiz; Salzburg’da göç sorunun çözümünde tek taraflı politikaların sürdürülmesinin önüne geçilmesi için ortak bir öneri arıyor.

AB sıkıntılı günler geçiriyor

Avrupa Komisyonu’nun son zamanlarda ortaya attığı tekliflerin başarısız olmasının ardından aşırı sağın güçlenmesi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın göç konusunda aşırı sağa destek vermesi sebebi ile Avrupa Birliği’ni (AB) zor günler bekliyor. Başarısız olan teklifler arasında; Polonya ve Macaristan’ın ısrarı üzere komisyonun geri adım attığı göçmenlerin kota sistemine göre zorunlu dağıtımı, göçmenlerin AB içerisindeki “izleme merkezleri” ne nakledilmesi veya Avrupa sınırları dışındaki karşılama platformlarında tutulması gibi gerekçeler bulunuyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı açıklamada “Göçmenlerin varış yollarından bulunan İtalya ve İspanya’yı göçmen sıkıntısıyla baş başa bırakmak adaletli değil. Söz konusu sıkıntıyı ve yükü paylaşmamız gerekiyor. Göçmenleri ülkelerine almayı reddedenler ise diğer alanlarda bazı sorumluluklar üstlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İspanya, Almanya’nın desteğini almak istiyor

Öte yandan Sanchez, İtalya’nın limanlarına Avrupa ülkelerine ait savaş gemilerini bile kabul etmeyecek kadar geri adım atmaması sebebiyle Kuzey Afrika’dan gelen göçmenler için Fas’a yardım konusunda Almanya’nın desteğini arkasına almak istiyor.

İspanya, gözlemci vapurları, helikopter ve 150 milyon doları aşkın değere sahip gelişmiş gözetleme cihazlarının yanı sıra organizasyon, güvenlik ve tıbbı yardımlara ihtiyacı olan Fas’a Avrupa’nın yaptığı yardımların artırılması konusunda Almanya’ya güveniyor. Merkel bu konuda yardım etmeye hazır olduğunu belirterek “Fas, önemli bir ortağımız ve sadece göç konusunda yardımlaşmayacağız. Buna ek olarak Fas ile diğer tüm alanlarda da aradaki iş birliğini güçlendirmek istiyoruz… Almanya verdiği sözleri yerine getirecek. Aynı gemide olduğumuzdan dolayı sevindiğimiz İspanya ile Avrupa’daki göçmen politikaları konusunda koordine bir şekilde çalışıyoruz. AB, birçok temel prensipler üzerine kurulu. Bunların başında İnsan Haklarını savunmak ve insanlığın onuruna saygı duymak geliyor. Bu sebeple ırkçılığa karşı var gücümüzle mücadele vereceğiz” dedi. İspanya Başbakanı Sanchez de “Avrupa’nın Almanya’nın liderliğine ihtiyacı var. İspanya Irkçılığı yok edilmesinde etkin bir rol oynamak istiyor” dedi.

İtalya’dan İngiltere’ye mülteci isteği

İtalya, Londra’dan, Cebelitarık bayrağının dalgalandırıldığı ve içinde 141 göçmenin bulunduğu kurtarma gemisini kabul etmesini istiyor. SOS Mediterranee ve Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından idare edilen “Aquarius” adlı gemi, mültecileri geçtiğimiz cuma günü Libya sahili yakınlarında kurtarmıştı. İtalya Ulaştırma Bakanı Danilo Toninelli, pazartesi günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Gemi şu an Malta sularında ve Cebelitarık bayrağını dalgalandırıyor. Bu vakit, İngiltere’nin mültecilerin korunması sorumluluğunu üstlenmesi gerek” ifadelerini kullandı. Mültecileri kurtaran iki hayır kuruluşu ise Libya sahil güvenliğinin göçmenleri kurtarma operasyonu düzenlediğini ancak mültecilerin nereye nakledilmesi gerektiğini kendilerine bildirmeyi reddettiklerini söyledi.