Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Avustralyalı bilim insanları ışığı ses olarak depoladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar ilk kez ışığı ses olarak depolamayı başardı. Bu gelişme gelecekte ‘ışık hızında internet’e geçilmesine öncülük edebilir.

Avustralyalı ekip, dünyada ilk kez gerçekleştirilen bu işlemi “şimşeğin gök gürültüsü olarak yakalanmasına” benzetiyor. IBM ve Intel gibi firmalar ışık temelli bilgisayar yapmak için yıllardır uğraşıyor olsalar da, bunu henüz başaramadılar.

Avustralyalı bilim insanları yaptıkları çalışmanın, bugünkü bilgisayarlardan çok daha hızlı şekilde verileri işleyebilen bilgisayarların tasarlanabilmesini sağlayacağını belirttiler. Geliştirdikleri yeni elektronik yongayı kükürt, selenyum ve telluriumdan oluşan bir bileşen olan ve oksijen içermeyen camdan yaptıklarını ve bu camın ışık ve ses iletimini çok iyi derecede sağladığını sözlerine eklediler.

Fiber optik internet kablolarında kullanılabilecek

Bu yonga seti verileri ışıktan sese ve sesten ışığa çevirerek oda sıcaklığında çalışabiliyor fazla ısı üretmiyor. Işık bilgisayarlarda karışıklığa sebep olabilecek muazzam hızla veriyi işlerken, ses çok daha yavaş hızlarla veriyi işliyor. Daha iyi bir alternatif ise ışığın yavaşlatılarak, sese dönüştürülmesi olabilir. Sidney Üniversitesi araştırmacıları işte tam olarak bunu yaptı ve bu teknolojinin fiber optik internet kablolarında kullanılabileceğini söylüyorlar.

Proje Yöneticisi Doktor Brigitte Stiller araştırmaları hakkında, “Yongamızdaki akustik formdaki bilgi, optik bölgede olduğunda beş kat daha küçük bir hızla ilerliyor. Bu, şimşek ile gök gürültüsü arasındaki fark gibi” ifadelerini kullandı.