Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘Ayn el-Helva’dan çıkmak için bir anlaşma veya savaş bekliyorlar’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ortak güvenlik güçleri Filistinli Ayn el- Helva mülteci kampındaki el-Tamer mahallesinin girişinde güvenliği sağlamak için nöbet tutuyor. Lübnan’ın Filistinli mülteciler için en büyük mülteci kamplarından biri olan Ayn el- Helva’nın iki caddesinden aşırılık yanlısı unsurların sürülmesinin ardından, yaklaşık dört aydır buradaki çatışmalar azaldı. Buradaki sakinlik, olası başka bir savaşın patlak vermesi noktasında uyarıyor.

Lübnan’ın Filistinli mülteciler için en büyük mülteci kampı olan Ayn el- Helva’da, Hizbullah ve Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) arasındaki, aşırılık yanlısı örgüt unsurlarını Kuzey Suriye’ye sınırdışı eden Arsal anlaşmasını takiben arananlar listesi açıldı. Lübnan devletinin, Lübnan ordusunun HTŞ’den sonra DEAŞ’e karşı gerçekleştirdiği operasyondan ve Suriye ile sınır devriyelerini kontrol altına alma işlemini tamamladıktan sonra, aranan kişilerin kampta olabileceği tahmin edildi. Böylece Lübnan’ın istikrarını tehdit eden, Ayn el- Helva kampında aranan Lübnanlı, Suryani ve radikal örgüt sempatizanı Filistinlilerle ilgili güvenlik dosyaları çözüldü.

Kampın şahit olduğu güvenlik gerginliği sebebiyle kamp sakinleri militanlardan bıktı. Filistin Güvenlik Güçleri ve militan örgütler arasındaki şiddetli çatışmalar, Lübnan yetkililerini kampın çevresine bir duvar inşa etme ve kamplara girişlerdeki kontrolleri arttırma gibi güvenlik önlemlerini arttırmaya sevk etti. Aslında, kamp sakinleri radikalleri reddetti ve sınır dışı edilmelerini talep ediyorlardı. Kampı terk edip, Suriye’ye gitme olasılıkları kamptakiler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Kamp sakinlerinden biri, “Biz onların radikal fikirlerine karşı çıktığımız gibi, kamptaki varlıklarına da karşı çıktık” dedi. Onların varlıklarını sona erdirecek herhangi bir askeri savaştan dolayı korkmadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti, “Sürekli savaşlarla yaşıyoruz. Bu nedenle, bir anlaşma veya onları yok eden bir savaş olsun, herhangi bir şekilde buradan dışarı çıkmayı kabul ediyoruz”

Kamp sakinleri başka bir savaştan korkmuyor ve bu konuda endişelenmiyor. Kamptan her gün Sidon’a geçen bir taksi şoförü, “Zaman zaman gerçekleşen çatışmalara alıştık” dedi. Ancak aralıklı olarak gerçekleşen çatışmalar sebebiyle kamptaki hayatın durduğunu ve masum sivillerin hayatını kaybettiğini inkar etmiyorlar.

Buradan yola çıkarak, kampın tamamen sakin olabilmesi ve çatışmanın nedenlerini sona erdirebilmek için son bir savaş kaçınılmaz görünüyor. Kabul edilen uzlaşma tarihine kadar, kampta savaş korkusunun belirtisi yok. Trafik normal ve sokaklar öğleden sonra daha kalabalık. Kızlar, yaşlılar ve çocuklar korkmadan yolculuk ediyor. Buradaki herkes, son savaşlardan sonra güvenliğin gerçekten geldiğinden emin.

Kampın doğusunda kendi mahallelerini terk eden ve aranan kişilerin sayısı 122. Onlar Filistinli gruplar tarafından kontrol edilen mahallelerdeki diğer nüfustan ayrılıyorlar. Savaş yüzünden Suriye’deki kamplardaki on binlerce Filistinlinin yerlerinden edilmesinden sonra kamplardaki nüfus iki kat arttı.

Lübnan’daki Ortak Filistin Güvenlik Kuvvetlerinin Komutanı, yaklaşık 90 kişinin istikrarsız ve kararsız yaşama durumu nedeniyle kamptan ayrılmak ve Suriye’ye gitmek istediğini söyledi. Yeniden çatışmalar ilişkin mevcut korkuların aksine, kamptaki Filistin liderleri arasında siyasi sükunet hakim.

Komutan, “Radikallerin fikirlerin halkta bir karşılığı yok ve militanlar kampta barınamadı” dedi. Filistin Ulusal Güvenlik Komutanı da bunu onayladı ve kamptaki İslamcı militanlar projesinin başarısız olduğunu söyledi. Filistin Ulusal Güvenlik Komutanı, Filistin kuvvetleri tarafından kampa geçen Nisan ayında yapılan askeri operasyonun ardından diğer mahallelere kaçan militanların varlıklarının sona erdiğine dikkat çekti. Ancak bu gerçekler kampı terk etmek isteyenleri pek etkilemiyor. Suriye’ye gitmek isteyen İslamcılardan biri olan Ebu Hişam, “Kamptan çıkışı destekleyen Filistin güçleriyle bu konuyla ilgili konuştuk. Biz Ayn el-Helva kampından çıkıp geri kalan günlerimizi Suriye’de geçirmek istiyoruz. Kampın geri kalan kısmındaki tüm Filistinli gruplardan da bu yönde bir talep var” dedi.

Lübnan’ın güneyindeki Ayn el-Helva Filistin mülteci kampının sakinleri, Lübnan yetkililerinin kamptaki yenilenen şiddet için potansiyel bir tehdit oldukları için arananları sınırdışı etme arzusunu paylaşıyor. Kampın içindeki Filistin güçleri ve terörizmle uğraşmayan kişilerin arasında anlaşmazlıkların olduğu açık.

Filistin Ulusal Güvenlik Komutanı, mahalle güvenliğini sağlamak için Lübnanlı ve Suriyeli yetkililer arasında sürekli koordinasyon olduğunu vurguladı. Komutan ” Biz gençlerin çıkışından yanayız. Çünkü kampın konforunu ve güvenliğini korumamız bizim için daha önemlidir. Onların çağrıda bulunduğu düşünceyle ilgilenmiyoruz. Biz Filistin’i istiyoruz” dedi.

Komutan, Lübnan devleti ile Filistin güçleri arasında şu anda yerleşim dosyalarının yeniden açılması ve her iki tarafta da 7 ay önce gerçekleşen ve gruplardan 60 kişinin teslim edilmesiyle sonuçlanan yerleşime benzer şekilde bir arzu olduğu ve bu konuda yazışmalar olduğunu söyledi.