BAE hükümetindeki 4 kadın bakan dün Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) oturum aralarında konuşma yaptı. Toplumun başarısının, kadınların güçlendirilmesine ve işyerinde kadınlar arasında eşitlik sağlanmasına bağlı olduğunu vurgulayan kadın bakanlar, BAE’nin bu politikayı 46 yıl önce, kuruluşundan bu yana benimsediğini ifade etti.
BAE, Dünya Ekonomik Forumunda Çin’den sonra ki en geniş katılımlı bakanlar heyeti ile Davos tarihindeki en büyük katılımını gerçekleştirdi. Bu yıl 5’i kadın olmak üzere 12 bakan zirveye katıldı.
Forumun oturum aralarında Şark’ul Avsat’a açıklamalarda bulunan kadın bakanlar, BAE’nin kadınları güçlendirme konusundaki tecrübesi ve iş piyasasındaki toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama çabasının, bu yıl Davos katılımcıları tarafından tartışılan önemli konular arasında bulunduğunu belirtti.
BAE bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak istiyor
Eğitim Bakanı Cemile bint Salem Muhayiri, şu anda BEA hükümetinin üyelerinin yüzde 31’ini kadınların oluşturduğuna dikkati çekerek, Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum’un bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak istediğini ifade etti.
BAE’de egemen bir bakanlığın başında bir kadının atanmasına yönelik hareket edilip edilmediğine ilişkin soruya kadın bakanlar, atamaların cinsiyete göre değil verimliliğe göre olduğunu belirtti. İleri bilim dosyasından sorumlu Devlet Bakanı Sara Bint Yusuf Amiri, “2018 Dünya Ekonomik Forumu’nda hala kadınların güçlenmesi ve istihdama teşvik edilmesi tartışılırken, BAE bunu kuruluşundan bu yana 46 yıldır yapıyor. Ülkenin verimliliği için BEA’deki her kadının bir görevi var” ifadelerini kullandı.
‘BAE’de kadınlar erkeklerle kıyaslanmıyor’
Eğitim Bakanı Cemile Muhayiri, kadınların bakanlar kuruluna katılmasının, bakanlık hizmetleri arasındaki en iyi hizmet olduğunu belirtti. Kadınlar ve erkekler arasında eşitliği elde etmenin üst düzey görevlerde bulunmanın yanı sıra eğitim ve sanayi sektörlerinde de etkinliğini artırdığını belirtti.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun toplum başarısının kadınların etkinliği ile gerçekleşeceğine dair konuşmasını işaret eden bakan, birçok alanda cinsiyet eşitliğine önem veren birkaç Avrupa devletini örnek gösterdi. Eğitim Bakanı BAE’de kadınların erkeklerle kıyaslanmadığını belirterek Zayid bin Sultan Nehyan’ın eğitim alanında kadınlar ve erkekler arasında ayrım yapmadığını ve işgücündeki erkekler ve kadınlar arasında eşitliğe vurgu yaptığını söyledi.
Bakanlar, günümüzde birçok kadının gelişmiş toplumlarda karşı karşıya kaldığı toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle bu sorunun üstesinden gelemediklerini vurguladı.
Gıda Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Meryem Bint Muhammed Said Hareb Muhayiri, “Maaşlar cinsiyete değil tecrübe beceri ve eğitim temellerine bağlı” açıklamasında bulundu.
‘Suudi Arabistan’ın reformlarını memnuniyetle karşılıyoruz’
Bakanlar, Kral Selman’ın Suudi Arabistan’daki kadınların güçlendirilmesine ilişkin reformlarını memnuniyetle karşıladı. Toplumsal Kalkınma Bakanı Hassa Bint İsa Buhmiyd, “Suudi Arabistan Ve BAE arasındaki güven ilişkisi daima vardı. Biz kardeşiz. Aynı dil, din ve kökendeniz. Biz Suudi Arabistan kadınlarının potansiyelini ve her alana nüfuz etme kabiliyetini biliyoruz. BAE’de kurdukları ve yönettikleri şirketler vasıtasıyla Suudi kadınlarının etkisini gördük. Fırsat verildiği takdirde neler yapabildiklerini biliyoruz. Bir kadın sadece kendine fayda sağlamakla kalmaz aynı zamanda genişleyen küçük ve büyük ailesi için de yarar sağlayarak toplumunu geliştirir. Suudi kadınların başarısı Krallık’ın tam bir başarı sağlamasıdır” dedi.
Eğitim Bakanı, ülkenin kalkınması projeleri kapsamında BAE ve Suudi Arabistan arasındaki koordinasyonun önemini vurguladı. Cemile Muhayiri ise, Kral Selman tarafından başlatılan reformlarından ve toplumda önemli bir rol üstlenmek, dünya üniversitelerinde en yüksek eğitimi almak, çeşitli alanlarda beceri sahibi olmak ve Krallık’ın gelişmesine katkıda bulunmak gibi Suudi kadınların güçlendirilmesine yönelik faaliyetlerden duyduğu memnuniyeti belirtti.
Öte yandan Meryem Muhayiri, bu reformların kadınları ve gençleri güçlendirerek Suudi Arabistan’da birçok potansiyel ve fırsata kapı açtığını belirterek, ortak sorunlara çözüm bulmada Suudi mevkidaşları ile çalışmaya istekli olduğuna vurgu yaptı.
BAE’nin bu yıl ki ekonomik foruma geniş katılımı ile ilgili olarak Toplumsal Kalkınma Bakanı, BAE’nin hedeflerine yaklaştığını söyledi. Forum tarafından belirlenen hedeflerin iki taraf arasındaki iletişimi sağladığını işaret ederek, kurulan bu 17 yıllık ilişkinin birçok projenin açıklanmasına yardımcı olduğunu ifade etti.
Sarah Amiri, ‘parçalanan dünyada ortak bir gelecek yaratmak’ temasıyla toplanan bu yıl ki forumun, savaş, kan ve hoşgörüsüzlüğün hakim olduğu bölgedeki güç ve kabiliyetlere ilişkin olumlu bir görünüme duyulan ihtiyacı temsil ettiğini ifade etti. BAE’nin Ortadoğu ile ilgili olumsuz imajı değiştirmek için çalıştığını işaret eden Sarah, BAE’nin Edelman kurumu endeksine göre halkının kendi hükümetine güvenine ilişkin sıralamada 2. sırada olduğunu ifade etti.
Foruma ilk kez katılan Meryem Muhayiri, “Forumdaki gençler bana Gençlik Bakanlığı hakkında sorular sorduklarında ve bakanlık heyetindeki büyük kadın katılımının fark ettiğimde gurur duydum” dedi.