Irak hükümeti, pazartesi günü yayınladığı bir bildiride, gerçekleştirilen referandum sonrası Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne karşı yeni tedbirler alındığını açıkladı.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, referandumun üzerinden iki hafta geçmiş olmasına rağmen, Bağdat ve Erbil arasındaki kriz devam ederken, özerk bölgeyi sınırlamayı amaçlayan tedbirler alındığı belirtti. Önceki önlemler, Bağdat’ın Erbil ve Süleymaniye havaalanlarını uluslararası uçuşlara kapatmasıyla yürürlüğe girmişti. Referandum sonrasında İran, sınırını petrol ticaretine kapattı. “Petrol ihracatı yapan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerine ait hesapları takip eden görevli komite, alınan kararlar çerçevesinde söz konusu hesaplardaki paraların Bağdat hükümetine aktarılması hususunda çalışmalarını sürdürüyor” ifadeleri kullanıldı.
İbadi, “Bu dosya ile görevli komitenin raporunda, Irak kaynaklarının iyileşmesine katkıda bulunacak birçok karar yer aldı. Konsey, bölgede Federal Mahkemenin kararlarına aykırı referandum prosedürlerini uygulayanların devlet yetkililerini kovuşturmak için savcılık tarafından dava açıldığı belirtildi. Savcılığın hazırladığı isim listesi var ve onlara karşı yasal işlem yapıyor” dedi.
Milli Güvenlik Kurulu, ‘Cep telefonu şebekelerini federal otoritelerin kontrolü altına alma ve onları Bağdat’a nakletme kararı’ verdi.
Bağdat, Türkiye ve İran’dan sınırlarını kapatmalarını talep etti
Bağdat, İran ve Türkiye ile sınır geçişlerini kapatmaya çalışıyor. Tahran ve Ankara’dan resmi olarak, yönetimleri federal hükümete teslim edilene kadar tüm geçitlerini kapatmalarını talep etti.
Irak hükümeti, bugün, İran ve Türkiye’ye Kürdistan bölgesi ile olan bütün ticari işlemleri, özellikle de petrol ihracatını durdurma ve bu konuda sadece federal hükümetle anlaşma yapma çağrısını yineledi.