Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Bağdat’ın Peşmerge’nin Kerkük’ten çekilmesi için verdiği mühlet sona erdi… Washington sükunet istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Süleymaniye’ye ziyaretiyle beraber aynı vakitte Washington’un taraflara sükunet çağrısı yaptığı bir dönemde Bağdat’ın, petrol kuyularını boşaltmak için Kürdistan özerk bölgesine yaptığı uyarı sonrasında Iraklılar, Kerkük’teki Irak ve Kürt güçleri arasındaki olası çatışmayı bekliyor.

ABD Savunma Sekreteri James Matisse, DEAŞ terör örgütüne işaret ederek ülkesinin “gerginliği gidermeye ve gözlerini asıl düşmandan ayırmadan ilerleme” girişiminde bulunmaya çalıştığını söyledi. Matisse, “Bağdat hükümeti ve Kürtler arasındaki gerginlik geçmişe dayanmaktadır ve bunu gidermek için gayret göstermek ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un önceliklerinden biridir. Matisse, ABD kuvvetlerinin “muhtemel çatışmaların dışında tutulmasını sağlamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kürt kaynakları, DEAŞ’a karşı ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon savaş uçaklarının Kerkük’teki uçuşlarını yoğunlaştırdığını doğruladı.

Kürt basınında, Kasım Süleymani’nin, geçtiğimiz günlerde Süleymaniye şehrinde eski Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin mezarını ziyaret ettiğini belirtildi.

Süleymani, 12 Ekim’de gerçekleştirdiği ziyaretinde ziyaretçi defterine de mesajnı yazdı. Süleymani’nin ziyareti Haşdi Şabi milislerinin ve Irak kuvvetlerinin Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere saldırmaya hazırlanmaya başlamasıyla aynı zamana zamana ratlaması açısından dikkati çekti.

Şarku’l Avsat kaynaklarına göre, Tahran, Kürt partileri arasındaki ayrımı Kerkük ve referandum konusundaki konumunu zayıflatmak ve böylece Kerkük’ü Ortadoğu’da Tahran’ın ana müttefiği haline getiren Bağdat’a altın bir tabak içinde sunmak istiyor.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’ın dün Süleymaniye’ye gelişiyle Kasım Süleymani’nin ziyaretnin aynı zamana denk gelmesi dikkat çekti.

Irak parlamentosu Kürt milletvekili Şahvana Abdullah Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı Peşmerge güçlerinin çekilmeyeceğini ve Kerkük’te kalacağını söyledi.

Abdullah, “Şimdi diplomatik yollarla Kürdistan ve Irak hükümeti arasındaki sorunu çözmek için arabuluculuk görüşmeleri var ve Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum bu sorunu barış içinde çözebilmek için iyi bir rol oynayabilir” ifadelerini kullandı.

Peşmerge güçlerinin yanında üç yıldır savaşan Kürdistan Özgürlük Partisi komutanı Hüseyin Yazdan, “Batı Kerkük’te ve Doğu Musul’da DEAŞ’a karşı 3 yıldan fazladır şiddetli çatışmalara giren Süleymani, Tahran’ın Kerkük’ü işgal etme planını doğrudan denetliyor ve Irak kuvvetlerini ve Haşdi Şabi’yi kontrol ediyor, Kürtlerle savaşarak petrol alanlarının kontrol altına almayı hedefliyor.” şeklinde konuştu.

Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerin 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunun ardından kötüye gitmesi üzerine, Başbakan Haydar el-İbadi, Kürtlere karşı bir savaş istemediğini söylerken, İki taraf da tartışmalı Kürt kenti eteklerine binlerce savaşçı yerleştirdi.

AFP’nin, İbadi’ye yakın bir kaynaktan bildirdiğine göre, Kürdistan bölgesi referandum sonuçlarının iptalinin, Kürdistan bölgesi ile diyalog kurması için halen şart olduğunu söyleyen Hoşyar Zebari, dün bir tweet’te İbadi’nin, ‘referandum sonuçlarını iptal etme gerekliliği konusundaki ısrarından vazgeçebileceğini’ söylediğini belirtti.

Haşdi Şabi sözcüsü Ahmed el-Asadi, “Kerkük’ün güneyinde yaşanan hareketlilik, yasalara uygun olarak, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı, ortak operasyonların yönetimi ve kontrolü uyarınca hareket eden düzenli güçlerin talimatları dahilindedir” dedi. Asadi, “Herhangi bir karışıklık olmayacak ve çatışma da yaşanmayacak. Bunun hakkında endişelenmeye de gerek yok” diye konuştu.

Kürt güçleri, 2014’te Irak’ın kuzeyindeki ve batısındaki büyük çaplı saldırı sırasında Irak federal güçlerinin dağılmasından yararlandılar.

Kerkük şehrinin ve eyaletteki petrol sahalarının tam kontrolünü ele geçirmek için petrol boru hattını Kürdistan sınırlarına kattı ve Bağdat’ın rızası olmadan ihraç etmeye başladı. Ayrıca komşu illerdeki diğer alanların denetimini ele geçirdi.