Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından düzenlenen bağımsızlık referandumu ve ardından yaşanan gerilimin etkileri devam ediyor. Kriz, geçtiğimiz günlerde Mesud Barzani’nin istifasına neden olmuştu.
Ancak kriz bu kadarla sınırlı kalmadı. Son Bağdat’ta Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bir mahallede kimlik krizi baş gösterdi. Yaklaşık 200 aile, Washington Post’a verdikleri demeçlerde köklerinin çok eskiye dayanmasına rağmen “çift kimlik” sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını açıkladı. Çoğunluğu Arapça konuşan bölgedeki Kürtler, kuzeydeki Kürt bölgesine hiç gitmediklerini ancak karşı karşıya kaldıkları milliyetçilik nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtti.
Emekli öğretmen olan 66 yaşındaki Sabah Mekki, yaptığı açıklamada referandum sonrasında yaşanan gerilimin sonuçlarının kendileri için felaket olmasından korktuğunu söyledi. Bağdat’taki nüfusun Araplardan oluştuğunu belirten Mekki, siyasi veya askeri çatışmanın kötüleşmesi durumunda başkentteki Kürtlerin hedef haline gelmesinden korktuklarını kaydetti.
Bölgedeki birçok Kürt, Irak’ta ya kamu hizmet sektöründe çalışıyor ya da belediyeden emekli maaşı alıyor. Ayrımcılığın artmasıyla evlerinden atılmak veya silahlı gruplar tarafından saldırıya uğramaktan duydukları endişe arttı.
Bağdat’ta çalışan 54 yaşındaki Kürt işadamı Muhammed Abdullah, özellikle referandum sonrasında oluşan havadan rahatsız. Abdullah açıklamasında tartışmalar ve Irak güçleri ile Peşmerge arasında askeri çatışmaya kadar varan gerilimden sonra ne yapacağını bilemediğini belirtti. Irak’ta öfkenin zirveye ulaşırsa, ailesi ile birlikte Ürdün’e taşınmayı düşündüğünü söyleyen Abdullah, “Kürtler, Bağdat’ta azınlık halindeler. Bizi koruyacak kimse yok ve referandumdan sonra yaşanan bu öfke dalgasıyla ağır yara aldık” ifadesini kullandı. Bölgedeki Kürtlerin çoğunun hayatı boyunca Bağdat’ta yaşadığını belirten Abdullah, “Burada yaşadık, okuduk ve burada çalıştık. Kendimizi Iraklı Kürtler olarak gördük. Biz, kimliği olmayan Kürtler değiliz” diye konuştu.
Bölgedeki bazı Kürtlerden yapılan açıklamalarda vatanları olarak hissettikleri tek Irak şehri olan Bağdat’ta kendilerini tehlikeli bir konuma soktukları için IKBY liderlerine yönelik öfke var.