Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Bangladeş’e geçmeye çalışan onlarca Arakanlı boğuldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Myanmar’dan komşu Bangladeş’e sığınan 500 bin Arakanlı Rohingya gibi Bangladeş’e geçmeye çalışan en az 60 sivil dün denizde kayboldu. Yolculardan 23’ünün cesedine ulaşıldı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyanın en büyük mülteci kamplarından biri haline gelen bu kamp”insani kabus” oldu.

Tekne, Myanmar’da şiddetin merkezi olan Arakan eyaletindeki bir sahil köyünden Çarşamba akşamı hareket etti. Teknenin karadan uzaklaştığı için değil şiddetli mevsimlik yağışlar nedeniyle battığı belirtildi.

Ailesini Myanmar Ordusu’nun şiddetinden uzak tutmaya çalışan 32 yaşındaki Shona Miyah, AFP Muhabirine şunları söyledi: “Eşim ve iki oğlum hayatta kaldı. Fakat 3 kızımı kaybettim.”

Teknede 50 çocuk yer alıyordu

Kazada boğulan kurbanların cesetleri yakınlarının teşhisi için Cox’s Bazar Plajına yakın bir okulda toplandı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 23 cesedin bulunduğu teknede 50 çocuğun olduğunu açıkladı.

İnsani kriz ve Arakanlıların göçü devam ediyor. Myanmarlı yetkililerin, Arakan eyaletinde yaşayan yaklaşık bir milyon Müslüman azınlığa yönelik şiddetin durduğu ve Müslüman köylerin yakılmasının engellendiği açıklanmasına rağmen söz konusu teminatlar güven vermiyor.

Binlerce Arakanlı sığınmacı, komşu Bangladeş’teki kamplarda izdiham oluştururken Bangladeş polisi, Cuma günü sınırı aşan 20 bin’den fazla Arakanlı’yı engellediğini duyurdu.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü Federasyonu, Cuma günü çok zor sağlık koşulları nedeniyle binlerce şiddetli ishal vakası ve salgın hastalık riskleri konusunda uyarıda bulundu, Bangladeş’teki Kızılay Genel Sekreteri de, “Mobil hastanelerimiz giderek artan sayıda, özellikle de korkunç ishalden muzdarip çocukları tedavi ediyor. Uluslararası Kızıl Haç, bazı kamplarda yüzlerce kişi için bir tuvalet olduğunu belirtti. Sivil Toplum Kuruluşlarının salgından korktuğu kamplara 900 bin kolera aşı sevkıyatı yapılıyor.

Kızıl Haç yarım milyon insanın su ihtiyacını temin ediyor

Kızıl Haç, günde 3.6 milyon litre ile, kamplara sıkışan yarım milyon insanın su ihtiyacını temin ediyor. Buna ek olarak, Myanmar’ın fakir bölgelerinden gelen mülteciler de aşırı yorgunluk ve zayıflık mevcut. BMMYK, Cuma günü yaptığı açıklamada beş kişiden birinde ciddi şekilde yetersiz beslenme olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün Güvenlik Konseyi toplantısında, Myanmar’daki “askeri operasyonları durdurmak” ve “insani kabusu” kınamak için çağrıda bulundu.

Guterres ayrıca, ülkedeki askeri rejimin adlandırması olan “Myanmar” ismi yerine ülkenin eski adını kullanarak “Burma” hükümetini, çatışma bölgesine insani erişimi sağlamaya ve Bangladeş’e kaçan Arakanlı mültecilere “güvenli, gönüllü ve onurlu bir dönüş” izni vermeye çağırdı.

Rusya ve Çin, Myanmar yönetimini destekliyor

BM Güvenlik Konseyi, Myanmar sorununda bölünmüş durumda. Rusya ve Çin’in, Myanmar yönetimini destekliyor. Her iki ülke de Myanmar’daki Müslüman katliamı, zorla göç ettirme ve Müslümanların evlerinin yakılması gibi suç kanıtlarına rağmen “etnik temizlik” iddialarını reddetti.

Birleşmiş Milletler, baskıyı sona erdirmek, insani yardım koridorlarını açmak ve Arakanlılar’ın ülkelerine geri dönmesini sağlamak için bugüne kadar çağrılarda bulundular. Nobel Barış Ödülü sahibi olan Myanmar fiili lideri Aung San Suu Çii’, yüzde 90’ından fazlasını Budist nüfusun oluşturduğu Myanmar’daki Müslüman karşıtı kampanyayı destekleyen krizi engellememesi sebebiyle eleştirildi.

BM temsilcileri Myanmar’ı ziyaret edecek

BM temsilcileri önümüzdeki Pazartesi günü Myanmar’ı ziyaret edecekler. Myanmar yetkilileri, vatandaşlığı olmayan dünyanın en büyük grubu olan Arakanlılar’a okul, hastane gibi kamu hizmetlerine ya da çalışma iznine izin vermiyor.