Güney Kore Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, askeri gerginliği azaltmak, takasları ve iş birliğini desteklemek, karşılıklı uzlaşıyı teşvik etmek için 15 Haziran 2000 ve 4 Ekim 2007’de iki bildiri imzalamıştı.
Bu bağlamda YonHap Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Çarşamba günü Güney Kore, komşusu Kuzey Kore’yi aralarındaki bütün anlaşmalara uymaya çağırdı. Güney Kore, 2007’de yapılan anlaşmanın 10. yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamalarda, “Kuzey Kore, Güney ile Kuzey arasındaki tüm anlaşmalara saygı göstermeli ve Kore Yarımadası’nda barış yolunda ilerlemelidir” denildi.
Pyongyang, silah programlarını güçlendirmeyi sürdürürken, altıncı nükleer denemesini yaptı ve Japonya’ya iki füze attı. Bu arada Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump ile bir polemiğe girdi.
Bu bir trajedi…
Kuzey Kore’nin önde gelen gazetesi ‘Rodong Sinmun’, anlaşmanın yıldönümü sebebiyle Güney Kore’yi gerilimi tırmandırmakla suçlayan bir yazı yayınladı. Gazetenin birinci sayfasında yer alan yazıda şu ifadeler yer verildi, “Bu bir trajedi… Kore yarımadasında nükleer savaşın riski, 4 Ekim tarihli açıklamanın üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen, büyük bir hızla büyüyor. Güney Koreli kuklalar, iki ülke arasındaki ilişkilerini derinleştirmekte ve nükleer savaş riskini arttırmaktadır.”
“Modern uygarlığı yok ediyorlar”
Kuzey Kore BM Büyükelçisi Ja Song Nam, ABD’yi ekonomik kalkınmayı engellemekle suçladı ve “modern uygarlığı yok etmek” girişimi için yoksul ülkelere uyguladığı yaptırımları kınadı. Büyükelçi Ja Song Nam, Kuzey Kore’nin yaptırım darbesini üstleneceğini ve “kendine güvenme ve kendini geliştirme ruhu içinde sosyalist güç oluşturma yolunda” devam edeceğini söyledi.
Kuzey Kore, Asya ekonomisi için tehdit
Öte yandan Dünya Bankası, Kuzey Kore’nin nükleer programı kapsamındaki gerginliklerin artmasının, Asya’da güçlü ekonominin büyümesine bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Dünya Bankası, kalkınma oranının Doğu Asya ve Pasifik’te bu yıl yüzde 6,4 ve gelecek yıl yüzde 6,2 ve 2019’da yüzde 6,1’e yükseleceği tahminlerinde bulundu. WDR Direktörü Sudhir Shetty ise “Gelişmekte olan Doğu Asya ve Pasifik Okyanusu, dünyanın diğer gelişmekte olan bölgelerinden daha iyi performans gösteriyor ve bu muhtemelen devam edecek” dedi.
Dünya Bankası göre Çin yüzde 6,7 büyüyecek
Dünyadaki en büyük ikinci ekonomiye sahip olan Çin’deki büyümenin ise dış talepten uzaklaşıp, iç tüketime odaklanmasıyla birlikte Dünya Bankası raporlarına göre bu yıl yüzde 6,7, gelecek yıl yüzde 6,4 ve 2019 yılında yüzde 6,3 artması bekleniyor. Güneydoğu Asya’daki ilk beş ekonomi bu yıl yüzde 5,1, 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 5,2 artarak Nisan ayı beklentilerinin biraz üzerinde gerçekleşebilir.
Rusya’da 40 bin Kuzey Koreli çalışıyor
Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çarşamba günü yaptığı açıklamada, şu anda yaklaşık 40 bin Kuzey Korelinin Rusya’da çalıştığını, bu gurbetçilerin maaşlarının bir bölümünü düzenli olarak Kuzey Kore yetkililerine gönderdiklerini söyledi. Kuzey Kore ve Batı arasındaki gerilimlerin artmasından endişe ettiğini belirten Putin, Pyongyang’a karşı güç dili kullanmanın sadece yetkililerin konumunu güçlendirmeye yaradığını söyledi.