Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Barzani siyasi anlaşmalar öncesinde İbadi’nin nabzını yokluyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bağdat’a gelen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Haydar İbadi ile görüşmelerde bulundu.

Kürt delegasyonlarının Bağdat’a yaptığı daha önceki ziyaretlerin bildirilmesinin aksine, Neçirvan Barzani’nin söz konusu ziyareti hakkında öncesinde herhangi bir açıklama yapılmadı.

Başbakan Haydar el-İbadi Ofisi tarafından yapılan açıklamada, ikilinin ülkedeki genel siyasi durum üzerine konuştukları belirtildi.

Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Bağdat 5. Merkez Sorumlusu Şivan Muhammed Taha şu açıklamalarda bulundu:

“Irak’taki sorunlarımızın öncelikli olarak siyasi olduğunu kabul etmemiz gerekiyoruz. Fakat Bağdat’taki federal hükümet ile Erbil’deki Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkinin niteliği idari gibi görünüyor. Bütçe, maaşlar, Peşmerge ve tartışmalı bölgeler ve ortak koordinasyon gibi meseleler yasalar kapsamında ele alınmalıdır.”

İbadi’nin ofisi, görüşmeler sırasında, ülkedeki siyasi ve kamusal durumun ele aldığını, Irak’ın birliği ve çıkarları adına federal hükümet ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında ortak olan bir dizi dosyanın tartışıldığını aktardı.

Ofis tarafından yayınlanan bildirinin devamında, terörist DEAŞ çeteleri karşısında gösterilen çabaların başarılı olmasının ardından ortak ulusal iş birliğini teşvik etmek için iletişimin ve diyaloğun önemine dikkat çekilirken, güvenlik güçleri ile Peşmerge arasındaki iş birliği ile Irak’ın karşı karşıya kaldığı herhangi bir tehdidin ortadan kaldırılmasının ehemmiyeti vurgulandı.

Bidiride, tarafların görüşlerinin, ülkenin karşı karşıya kaldığı güçlükleri değerlendirmede, birbirine benzer olduğu kaydedilirken, kurulacak hükümetin, ekonominin desteklemesi, vatandaşa hizmet sunulması ve iş olanakları sağlanması gibi Irak halkının taleplerinin karşılanması gerektiği ifade edildi.
Taha, ziyaretten beklenen neticeler hakkında, “Federal hükümet tarafından yayınlanan bildiri, ortak dosyaların çoğunda ilerlemelerin kaydedildiğini gösteriyor. Sorunlar ve idari kısıtlamalar ile ilgili doğru bir çözüm bulunmadığı durumda, bunun, genel politik duruma olumsuz yansıdığını görüyoruz. Bu ise en büyük bloğun oluşumunu ve oluşum çerçevesindeki anlaşmalar ile ilgili olarak mevcut hareketi etkiler. Taraflar arasındaki idari boyuttaki anlaşmazlıkların siyasi bir yönü de var” açıklamasında bulundu.

Taha, Kürtlerin bugüne kadar çeşitli Şii güçler ile yaptığı görüşmelerin niteliği ve bu görüşmelerin ileriye dönük anlaşmaların önünü açıp açmayacağı ile ilgili bir soruya, “Anlaşmalar ya da ittifaklar hakkında konuşmak için henüz erken. Çünkü görüştüğümüz herkes, her zaman duyduğumuz genel prensiplerden bahsediyor. Siyasi anlaşmalara dönük yolun netleşmesi için Bağdat ile Erbil arasındaki anlaşmazlıklar ile ilgili pratik adımlar atılmasını istiyoruz” diyerek yanıt verdi.

Öte yandan, Başbakan Haydar el-İbadi Ofisi Basın Sözcüsü Saad el-Hadisi, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “İbadi ile Barzani arasındaki görüşme, federal bir başbakan ve bölge başbakanı vasıflarıyla gerçekleştirildi. Bu nedenle, tartışılan meseleler, iki hükümet arasındaki ilişkinin doğası ile ilgili olmakla birlikte, taraflar arasında öne çıkan sorunların üstesinden gelinmesi bakımından oldukça önemli. Son seçimlerden önce, iki hükümet arasındaki birçok sorunu çözmek için ciddi çalışmalar yapıldı ve bunun için komiteler oluşturuldu. Ancak seçimler ve siyasi blokların birçok meseleyle meşgul olması, söz konu çalışmaları etkisizleştirmiş olabilir. Bu nedenle söz konusu ziyaret, üzerine ittifak edilen meseleleri rayına oturtmak için gerçekleştirildi” açıklamasında bulundu.

Hadisi, görüşmelerde, şu anda ülkede neler olup bittiğine ve Irak’ın istikrarının ve birliğinin güvencesi olacak bir sonraki hükümetin oluşumunu hızlandırmak için tüm siyasi güçlerin uyumlu çabalarının önemine değinildiğini aktardı.

Öte yandan, Erbil’de bulunan Kürdistan Bölge Parlamentosu önünde toplanan düzinelerce Asuri-Keldani, “Bölge Parlamentosu’nda Hristiyanlara tahsis edilen bütün sandalyelere bölgedeki iktidarın ve etkili Kürt partilerinin hakim olmasını” protesto ettiler. Göstericiler mevcut seçim kotası yasasında değişiklik yapılmasını ve böylece Asuri-Keldani halkı için bölge parlamentosunda 5 sandalyenin tahsis edilmesini talep ettiler.

Fakat, etkili Kürt partileri, her seçim döneminde güçlü Hristiyan adaylar çıkararak bu sandalyelere sahip oluyorlar.

Şarku’l Avsat’a konuşan Ebna’ul Nehreyn Partisi Başkanı Kaleta Şaba, “Kürt partilerinin Hıristiyan adaylarından aldıkları destekle parlamentoda Hristiyanlara tahsis edilmiş sandalyelere sahip olmaları kota yasasının içeriğini boşaltıyor. Bugün meclise sunulacak kanun taslağımızda, seçim kotası kanunundaki bir paragrafın düzenlenmesini talep ediyoruz. Böylece, ilk kez 1992’de gerçekleşen seçimlere benzer şekilde, Hristiyan adayların oylanması sadece Keldani seçmenlerle sınırlı olacak” açıklamalarında bulundu.