Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Basil’den Lübnan’daki Esed yanlılarını kızdıran açıklamalar | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Beyrut/Şarku’l Avsat

(Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareketi (ÖYH) Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Suriye (Esed) ordusunun Lübnan’dan 2005’te geri çekilmesi anısında bir bağımsızlık anıtı dikeceklerini açıkladı.

ÖYH Genel Başkanı Basil, Kesravan bölgesindeki milletvekillerini, Suriye güçlerinin Lübnan’dan çıkartılması anısına bir anıt kitabe hazırlanması için gerekli yasal girişimleri yapmaya çağırdı.

Esed yanlısı eski Lübnan İç Güvenlik Şefi ve günümüzün Baalbek-Hermel Bağımsız Şiî milletvekili Cemil es-Seyyid’den Basil’e cevap gecikmedi. Seyyid, “Basil’in sözleri hakkında bir yorumumuz yok. Fakat eğer Taif Anlaşmasına bağlı bir Dışişleri Bakanıysa, önce Suriye’nin Lübnan’daki varlığını bir işgal olarak görmeyen Taif’i değiştirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Basil, “Milli Bağımsızlık Günü” vesilesiyle Kelb Nehri kıyısında bulunan Bağımsızlık Kitabesi önünde basına yaptığı açıklamada, “Bu topraklara giren herkes gitmek zorunda kaldı ya da yenildi ve biz kaldık. Bizler Cebel-i Lübnan ve Bağımsızlık Anıtı’nın kendisiyiz bu toprakların Özgür Yurtsever Hareketiyiz ve öyle de kalacağız” dedi.

Suriye, Lübnan iç savaşının ardından 1976 yılında Lübnan’a barış gücü askerleri yerleştirmiş, 1990’da savaş bittikten sonra da 40 bin civarında asker bu topraklarda kalmıştı.

Lübnan’da eski Başbakan Refik Hariri’nin suikaste kurban gitmesinin ardından artan baskılar üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, askerlerinin Lübnan’dan ayrılacaklarını açıklamıştı.

Tören için Lübnan topraklarında kalan 300 Suriye askerinin de çekilmesiyle Suriye’nin Lübnan’daki 29 yıl sonrası kalan 14 bin askerini de Lübnan’dan çekmişti.

26 Nisan 2005’te Suriye’nin Lübnan’da 29 yıllık varlığına son vermesini simgeleyen resmi tören Rayak’taki askeri hava üssünde, her iki tarafın üst düzey askeri liderlerinin katılımıyla düzenlendi. Veda töreninin ardından, son Suriye birliği iki ülke sınırındaki Mesna geçiş noktasından sınırı geçerek ülkelerine döndü.

Ülke siyaseti uzun yıllar Lübnan’daki Esed güçleri’ni barış gücü olarak tanımlayarak destekleyen 8 Mart Bloğu ile Şam güçlerini işgalci olarak gören 14 Mart Bloğu şeklinde iki kutba bölünmüştü.