Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi dün Resmi Gazete’de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı Genelkurmay Başkanı’nın görevleri ve yetkileri kanunu ile Yüksek Askeri Şura’nın görev ve yetkileri kanununu kaldıran Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi dün Resmi Gazete’de yayımlandı.
Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dair üç ayrı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yer aldı.
Bir numaralı kararnamede Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı’nın kadrolarının Cumhurbaşkanı kararıyla belirleneceği belirtildi.
İki numaralı kararnamede bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların ihdası, iptali ve kullanımına dair esas ve usuller belirlendi.
Üç numaralı kararnamede de üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usullerine dair usul ve esaslar düzenlendi.
Kararnameye göre Cumhurbaşkanı’nın kararıyla ataması yapılacak kurumlar ve yetkili makamlar şu şekilde sıralandı:
– Diyanet İşleri Başkanı
– Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı
– Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri
– Devlet Denetleme Kurulu Başkanı ve üyeleri
– Savunma Sanayii Başkanı ve Bakan Yardımcıları
– Cumhurbaşkanlığı Ofis Başkanları
– Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürü
– Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı
– Özelleştirme İdaresi Başkanı
– Sayıştay Başsavcısı
– Valiler
– Büyükelçiler
– Daimi temsilciler ve delegeler
– Düzenleyici ve denetleyici kurum başkanları ve üyeleri
Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) albaylıktan tuğgeneralliğe, tuğamiral rütbelerine terfilerle generallik ve amirallikte bir üst rütbeye atamalar Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı gibi muvazzaf subayların terfileri de her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda yapılacak. Ancak bu tarih Cumhurbaşkanı tarafından değiştirilebilecek.
Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ve bakanlıkların atamalarına ait karar da yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevine, 16 Nisan 2017’de anayasanın değiştirilmesine ilişkin referandumun ardından yeni başkanlık sisteminin idari geçiş sürecinde eski mecliste yürütülen çalışmalarda büyük rol oynayan Fuat Oktay getirildi.
16 bakanı içeren yeni kabine fazlaca eleştiri almazken AK Parti tarafından 24 Haziran’daki parlamento seçimlerinde milletvekili aday listesinde yer verilmeyen eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın göreve geleceğine dair beklentiler yaşanırken Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Maliye ve Hazine Bakanı olarak atanması sürpriz oldu.
İkinci sürpriz de Erdoğan’ın kurduğu ilk kabinede Milli Savunma Bakanı görevine Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın getirilmesiydi.
Yeni kabinede eski koltuklarını koruyan Süleyman Soylu, Berat Albayrak, Mevlüt Çavuşoğlu ve Abdülhamit Gül’ün milletvekilliklerinden istifa ederek bakanlık görevine başlaması ile AK Parti’nin TBMM’deki sandalye sayısı 295’ten 291’e düşecek.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni cumhurbaşkanlığı sistemi kapsamında iç ve dış politikalar arasında hiçbir ayrım yapılmayacağını söyleyerek bütün bakanlık ve kurumların, ülkenin birlik ve refahı çerçevesinde çalışacağını, bu çalışmanın sadece dış politika ile sınırlı olmadığını vurguladı.
Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesi’ne de değinen Çavuşoğlu, zirveye hazır olduklarını ve dış politikada insani yardım ilkelerine bağlı kalmaya devam edeceklerini belirtti.