Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BBC, İran’daki gazetecilerin korunma konusunu BM’ye taşıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

BBC yönetimi, Farsça Servisi’nin Londra’daki çalışanlarına ve İran’daki ailelerine yönelik artan baskıları Birleşmiş Milletler’in (BM) gündemine taşıyor. İranlı yetkililer 2017 yılında gazetecilere yönelik ihlallerinin artırdı.

BBC Genel Müdürü Tony Hall söz konusu olayla ilgili şu ifadeleri kullandı; “İranlı yetkililerin bu zulme son vermesi için ikna teşebbüslerimizi dikkate almaması nedeniyle BBC, daha önce emsali görülmemiş bir adım atarak olayı Birleşmiş Milletler’e taşıyacak. Tahran yönetimi, son 9 yılda BBC Farsça servisinde çalışan İranlı gazetecilere ve ailelerine yönelik toplu cezalandırılmaları arttırdı.”

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson Aralık ayında Tahran ziyareti sırasında bir araya geldiği İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile yaptığı görüşme sırasında BBC Farsça servisinde çalışan İranlı gazetecilere ve ailelerine yönelik taciz sorununu gündeme getirdi.

BBC, Londra’da Farsça servisinde çalışanların, uluslararası gazeteciliğin bir parçası olduklarını ve 2009 yılında uydu televizyon kanalının yayına başlamasından bu yana BBC Farsça servisinde çalışan İranlı gazetecilerin İran’da yaşayan ailelerinin hedef alındığını söyledi.

İran, BBC Farsça Servisi gazetecilerini 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra hedef almaya başladı. Tahran yönetimi ‘dış güçleri seçimlere müdahale etmekle’ suçluyordu.

BBC Farsça: İran’da tarafsız ve güvenilir haber yok

Ülke nüfusunun dörtte birine denk gelen yaklaşık 18 milyon İranlı düzenli olarak BBC Farsça Servisi’nin internet sayfasını, radyo ve uydu kanalını takip ediyor. Yaklaşık 12 milyon kişi haber bülteni, tartışma ve eğlence programlarından oluşan BBC Farsça Televizyon’unu izliyor.

BBC Farsça Servisi Müdürü Rozita Lotfi, “Çok sayıda İranlı BBC Farsça’yı takip ediyor çünkü büyük sansür altındaki İran medyasında güvenilir ve tarafsız haber ve analizlere ulaşamıyorlar” diyor.

İran’da 2009 cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası milyonlarca İranlı oylarının çalındığı iddiasıyla sokaklara döküldü.