Belçika, 2018’in bahar aylarında Suriye’ye destek konferansına ev sahipliği yapacak. Açıklama, Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Imad el-Fahuri’den geldi. Fahuri, konferansın mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin destek fonunun sürekliliğini sağlamak amacıyla yapılacağını duyurdu. Zirvenin, “Brüksel 2” adıyla düzenleneceğini kaydetti.
Fahuri, ülkesinin Suriye’deki insani drama yönelik yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Ürdün’ün Suriye krizine müdahale planı kapsamında 12 sektör temsilcisiyle atölye çalışmalarına başladığını belirtti.
Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz cuma günü düzenlenen Brüksel konferansının, gelecek yıl bahar ayında ikincisinin düzenleneceğini duyurdu. Konferans Suriye’nin ve bölgenin geleceğini desteklenmesi konusunda olacak.
Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı, ülkesinin bu insani görevi uluslararası toplum adına gerçekleştirdiğine işaret etti. Suriye krizinin ve etkilerinin uluslararası boyutta bir sorumluluk olduğunu kaydetti. New York’taki BM Genel Kurul’u Toplantıları’ndaki heyetleri işaret ederek uluslararası toplumun bu yıl sonuna kadar 2017’ye yönelik taahhütlerinin yerine getirmesi gerektiğini söyledi. “ Zamanla yük daha da artacak” uyarısında bulundu.
El-Fahuri, Ürdün hükümetinin Suriye krizinden dolayı oluşan ihtiyaçların 2016 yılında yüzde 62’sini karşılayabildiğini, bu oranın geçtiğimiz yıllarda yüzde 30 civarında olduğunu belirtti.
BM’nin Suriye çalışmaları
Suriye krizine yönelik bir diğer açıklama da Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’den geldi. Temsilci, Suriye ve komşu ülkelerdeki Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca anlaşmalı bir siyasi çözüme ihtiyaç olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler liderliğindeki sürecin kesintisiz desteklenmesinin zorunluluğunu vurgulayan Mogherini, Brüksel’de gerçekleşecek toplantıyla Suriye halkının taleplerinin karşılanacağını kaydetti.
Sürecin Astana ve Cenevre’deki çalışmalara destek mahiyetinde olduğunu belirten Mogherini AB’nin amacının tecrübesini Suriye halkına sunmak olduğunu vurguladı.
AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides de uluslararası toplumun, sivillerin temel insani ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Mogherini, Avrupa Birliği’nin ‘Brüksel süreci’ adını verdiği bu sürecin Astana ve Cenevre’deki çalışmaları desteklediğini söyledi ve AB’nin amacının tecrübesini ve yeteneklerini Suriye halkına aktarmak olduğunu vurguladı.
Yapılan açıklamalar, AB’nin Suriye’deki insani dramın giderilmesi için yaklaşık 10 milyar dolar yardımda bulunduğu yönünde.
Geçtiğimiz yıl Brüksel’de düzenlenen konferansa katılan ülkeler Suriyelilere 2 yıl boyunca 9 milyar dolarlık ilave destek sağlama sözü vermişti.
Avrupa basında çıkan haberler, Avrupa kuruluşlarındaki karar mekanizmalarının Suriye’deki bütün yatırım imkânları konusunda araştırmalar yürüttüğü yönünde. Avrupa’nın bu çalışmaların daha verimli olabilmesi için Beşar Esed’in geleceği ile ilgili tavrı başta olmak üzere bir çok başlıkta geri adım attığı yönünde.