Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Enis Berberoğlu ‘hiç kimseyle görüşmeme’ kararı aldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’ne ilettiği iddiasıyla yargılanarak, ‘devlet güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak’ suçundan hapis cezası alan tutuklu CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, ‘Dokunulmazlık nedeniyle davanın durdurulması’ talebinin Yargıtay tarafından reddedilmesi üzerine ailesi ve avukatları dahil kimseyle görüşmeme kararı aldı.

Avukatları aracılığıyla açıklama yapan yaptığı Berberoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Anayasal hakkımın, Yargıtay 16. Dairesi tarafından ayaklar altına alınmasına ne tepki vereceğimi epeyce düşündüm. Pazartesi sabahından itibaren ailemle, avukatlarımla ve milletvekilleriyle açık-kapalı görüşe çıkmama, mahkemelerde savunma hakkımı kullanmama ve dışarıyla haberleşmeyi kesme kararı aldım. Bu zor karar, doğaldır ki ailemi, avukatlarımı, partimi ve sevenlerimi mutlu etmeyecek, dolayısıyla onlardan bağımsız ve hatta onlara rağmen uygulamam zorunlu. Enis Berberoğlu , Anayasası Çalınan Milletvekili.”

24 Haziran’da yapılan genel seçimde yeniden milletvekili seçilen Enis Berberoğlu’nun avukatları, Yargıtay 16. Ceza Dairesine başvurarak, Berberoğlu hakkındaki davanın durmasını ve tahliye kararı verilmesini talep etti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise, yeniden milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazanan Berberoğlu hakkındaki yargılamanın durması talebini oy çokluğuyla reddetti.

5 yıl 10 ay hapis cezası verilmişti

Mahkeme, Berberoğlu’nu, ilk önce ‘casusluk’ suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırarak tutuklamış, ardından Berberoğlu’na ‘devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak’suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası vererek, tutukluluğunun devamına hükmetmişti.

Bu arada İngiltere İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin iade talebi üzerine Hizmet Hareketi davası sanığı olan Koza Holding yöneticisi Akın İpek’in gözaltına alındığını ve iade talebinin Eylül’de Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmada karar verileceğini açıkladı.

30 Ağustos 2015’te özel jetiyle Londra’ya kaçan ve Gülen Hareketine yönelik davanın firarisi olan Akın İpek hakkında iki dava bulunuyor. İpek, 45 sanıklı Koza-İpek Holding davasında ‘terör örgütü yöneticiliği, terörizmin finansmanı, zimmet ve terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından 45 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Ayrıca İpek hakkında Gülen Hareketi çatı davasında iki kez ağırlaştırılmış müebbet ile 65 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Almanya yaptırımları kaldırdı

Öte yandan Hollanda ile bir yıldır devam eden diplomatik krizin çözülmesinin ardından, olumlu bir gelişme de Almanya’dan geldi.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, 2017 yılının Eylül ayında Hermes kredilerine getirilen 1,5 milyar Euro’luk sınırlamanın kaldırılacağını ve Eylül ayında süresi dolacak yaptırımların da yeniden uzatılmayacağını açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da internet sitesindeki Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını hafifletti. Uyarıda Türkiye’ye gidecek Alman vatandaşlarının turistik bölgeler de dahil, ülkenin tamamında keyfi tutuklamalarla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyordu. Son yapılan güncellemede ise bu ifade kaldırıldı.