Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüşme yapmak için bugün Riyad’a gidiyor.
Salih’in Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret, Ürdün, Kuveyt ve BAE’yi kapsayan turun bir parçası olarak gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı dün İran’a gitmişti.
Stratejik düzeyde iki ülke arasındaki iletişimi güçlendirme, karşılıklı siyasi güveni derinleştirme ve ekonomi, kalkınma, güvenlik ve yatırım gibi çeşitli alanlarda yeni işbirliği ufkunu ulaşmayı hedefleyen Suud-Irak Koordinasyon Konseyi ilke kez 2017 yılının Ekim ayında toplandı. Üzerinde bölgesel ve uluslararası düzeyde işbirliği yapılacak alanlar arasında turizm, kültür, güvenlik, basın ve kalkınma gibi alanlar var. Ayrıca her iki ülkedeki özel sektör arasındaki ortaklığı geliştirmek ve işadamlarının ticaret ve yatırım fırsatlarını görmelerine fırsat tanımak da hedefler arasında.
Suudi Arabistan-Irak arasında son on yılda yapılan ticaret hacmini 8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Suud’un Irak’a ihraç ettiği ürünlerin başında ham petrol ve türevleri, meyve suları ve süt bulunuyor. Irak’ın Suud’a ihraç ettiği ürünler ise, alüminyum alaşımları ve konteynır.
Suudlu pek çok bakan Irak’ı ziyaret ederek mevkidaşlarıyla görüşmüş, iki ülke arasında ilişkileri güçlendirmenin yolları üzerinde fikir alışverişinde bulunmuşlardı. Bu bakanlar arasında Adalet Bakanı Adil Cabir, Sanayi Bakanı Halid el- Falih, Ticaret ve Kalkınma Bakanı Macid el- Kasbi de yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Salih, dün İran’a yaptığı ziyarette “bölgede yeni bir sistem” çağrısında bulundu. Salih, mevkidaşı Hasan Ruhani ile bir araya gelerek ticaret, ulaşım konusunda işbirliğini tartışmanın yanı sıra her iki ülke sınırında hava kirliliğine neden olan tozla mücadele bağlamında da ortak çaba göstermek için görüş alışverişinde bulunuldu.
Ruhani, iki ülkenin ticaret hacmini 12 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarmak istediğini belirtti ve ekledi: “Bölgedeki güvenlik ve istikrar herkesin çıkarlarına hizmet ediyor. Bölgede herhangi bir yabancı müdahaleye ihtiyacımız yok.” İran, 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yana Irak’taki güçler ve partiler arasında güçlü bir etkiye sahip ancak bu ayın başlarında şiddetli protestolar sırasında Basra’da konsolosluğu ateşe verilmişti.