Rus basınında yer alan habere göre, Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi başkanlığındaki heyet, Soçi kentinde düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Konferansı’na katılmayacaklarını açıkladı.
İnterfax’ın bir kaynağa dayandırdığı habere göre ise, en son Cenevre’de yapılan Suriye görüşmelerine düzenli olarak katılan Beşşar Caferi ve heyetindeki üyelerin Soçi konferansına katılmayacaklarını, dolayısıyla da Şam’ı kimin temsil edeceği meselesinin bilinmediği belirtildi. Kaynak ayrıca “Ancak çok önemli çalışmaların yapılacağı 30 Ocak’a kadar daha zaman var. 31’inde de bu çalışmalar devam edebilir ancak bu çalışmaları kimin üstleneceğini tahmin etmek zor” dedi.
Suriye muhalefet heyeti başkanı Nasr Hariri, Soçi konferansına katılmayacaklarını cumartesi günü yaptığı açıklamada dile getirmişti.
‘Soçi’ye katılmamız mümkün değil’
Yine, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Komitesi eş başkanı Fevza Yusuf AFP’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Afrin’e yaptığı saldırılar sebebiyle özerk Kürt Yönetiminin Soçi konferansına katılmayacağını belirtti. Yusuf, AFP ile Beyrut’tan yaptığı telefon görüşmesinde “daha önce de belirttiğimiz gibi Afrin’deki durum bu şekilde devam ederse Soçi konferansına katılmamız mümkün değil. Soçi’deki garantör iki devlet olan Rusya ve Türkiye, Afrin üzerinde anlaşmaya vardı. Garantörler askeri seçenekleri ortaya koyduğu zaman bu siyasi diyalog ilkesine ayrılık teşkil eder” dedi.
Suriye muhalefeti ulusal koordinasyon kurulu başkanı Hasan Abdulazim “Soçi’de yapılacak olan Suriye Ulusal Diyalog Toplantısına koordinasyon kurulunun katılmama kararı muhalefet müzakere kurulu ile birlikte hareket edilmesini istediğimiz içindir” açıklamasını yaptı.
Hasan Abdulazim “Sputnik” ajansına yaptığı açıklamada, koordinasyon kurulunun Soçi konusundaki pozisyonunu müzakere kurulunun görüş ve tutum birliğine bağladı.
Rejim tartışmayı reddetti
Kurulun Soçi toplantılarına katılmayı reddetmesi hakkında Abdulazim şunları söyledi, “Siyasi süreci desteklemek için konferans yapılması yerine AB ve BM’nin gözetimi altında. Cenevre’de hükümet heyeti ve muhalefet delegasyonu arasındaki siyasi müzakere süreciyle ilgili 2 bin 254 sayılı kararın uygulanması kararlaştırılmış olmasına rağmen, katılımcıların ve destekçilerin büyük bir bölümü anayasa ve anayasayı hazırlayacak bir kurulun oluşturulması hakkında görüşüyorlar. Rusya federasyonundan rejimi müzakere sürecine sokması için baskı yapmasını istedik ancak rejim Viyana’da anayasa sürecini tartışmayı reddetmişti” şeklinde konuştu.
5 devlet (ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve Ürdün) resmi olmayan bir kararla Viyana’da toplanacaklar. Abdulazim “Yapılacak olan bu görüşme, değişim ve dönüşüm için çok önemli gelişmeleri beraberinde getirecek ve müzakere kurulundan tarafından incelenecektir” açıklamasında bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyinin daimi üyelerine çağrıda bulunmasına ek olarak, Suriye toplumunun yelpazesinden yaklaşık bin 600 temsilciyi toplantıya çağırdı.
Gözlemci olarak ise Mısır, Ürdün, Irak, Lübnan, Suudi Arabistan ve Kazakistan gibi ülkeler toplantıda yer alacak.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Suriye özel temsilcisi Steffan de Mistura’yı konferansa katılmak üzere göndereceğini duyurdu.