Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Beyrut-2 Seçim Bölgesi’nde Müstakbel ile rakipleri arasında gerginlikler yaşanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan’da ülke genelini yönetecek elitlerin ve iş çevrelerinin bulunduğu, başkentin batısını kapsayan Beyrut-2 Seçim Bölgesi’ndeki rekabet, taşıdığı önemle orantılı olarak diğer bölgelere göre daha gergin geçiyor.

Kritik öneme sahip Beyrut-2 Seçim Bölgesi’ndeki rekabetin siyasi yarıştan çıkarak güvenlik sorununa dönüşmesi başkentin sokaklarında günaşırı gerginliklerin oluşmasına yol açıyor.

Geçen hafta kentin batı kesimlerinde sorunlar yaşanmaya başladı. Müstakbel mensubu bir grup gencin Dürzi kontenjanından aday olan Raca ez-Zuheyri’ye saldırmasının ardından Müstakbel Milletvekili olan İçişleri Bakanı Nihad Meşnuk’un saldırıdan sorumlu tutulması da gerginliği devam ettirdi.

Muhalifler İçişleri Bakanını ülkenin farklı kentlerinde benzeri saldırı ve engelleme girişimlerine sessiz kaldığı gerekçesiyle istifaya çağırıyor.

Yarışa Beyrut-2 Seçim Bölgesinde “Beyrut Vatan” platformu adıyla katılan Salah Selam ve listesindeki diğer Sünni milletvekili adayları Meşnuk’u istifaya davet edenlerin başında geliyor.

“Beyrut Vatan” adına Şarku’l Avsat’a konuşan Salah Selam, “Müstakbel’in gerginlik çıkarma amacı, seçmenlerin sandıklara gitmelerini engellemek için atmosferi zorlamak ve korku ortamı yaratmak” dedi. “Bu, mücadeleyi sonuna kadar sürdürmek için bizi daha fazla motive ediyor ve demokratik mücadele yürütmekte ısrarcıyız” dedi.

Bu suçlamalara Müstakbel Hareketi Siyasi Bürosu üyesi Raşid Fayez cevap verdi. Fayez Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bazıları, Müstakbel’in, insanların özgürlüğünü hiçbir delil olmaksızın ihlal ettiğini söylüyor. Bu iddialar sadece rakibi itibarsızlaştırmayı hedefleyen bir dezenformasyon” olduğunu ifade etti. Müstakbel’e yönelik eleştirilerin hedefinde “Beyrut’ta seçmenlerin iradesini etkilemek ve aklını karıştırmak olduğunu” belirtti.

Müstakbel, Beyrut’ta iki alanda mücadele ettiğini savunuyor. Birincisi başkentte çok sayıda milletvekilini kazanmayı ve iktidarı hedefleyen Hizbullah, ikincisi de Sünni kontenjan için aday olan Müstakbel dışındaki Sünni siyasilerin oluşturduğu diğer 8 liste.

Lübnan meclisinde sandalyelerin belirlenmesinde oy oranından önce kanunla belirlenen kontenjanlar etkili oluyor. Buna göre, 128 sandalyeli mecliste sandalyelerin yüzde 50’si Hristiyanlara, yüzde 50’si Müslümanlara veriliyor.

Beyrut-2 Seçim bölgesinde 355 bin seçmen oy kullanacak. Bölge, Meclis’e 6’sı Sünni, 2’si Şii, 1’i Dürzi, 1’i Grek Ortodoks, 1’i Protestan 11 milletvekili gönderecek.

Hristiyanların sandalye dağılımı, 34 Maruni, 14 Ortodoks Rum, 8 Katolik Rum, 6 Ermeni, 1 Anglikan, 1’i küçük azınlıklar şeklinde. Müslümanlara ayrılan sandalyelerin dağılımı ise şu şekilde: 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri. Meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.

Bakanlar Kurulunda 16 Haziran 2017’de onaylanan ve meclise gönderilen yeni seçim yasası, seçime katılan her partinin aldığı oy oranında milletvekili çıkarabileceği nispi temsil sistemini içeriyor. Buna göre, Lübnan 15 seçim bölgesine ayrılacak, ayrıca yurt dışında yaşayan Lübnanlılar da seçimlerde oy kullanabilecek.

Lübnan’da meclis seçimleri en son 2009’da yapıldı. Meclis, Mayıs 2013’te görev süresini önce 17 ay, daha sonra 31 ay uzatma kararı aldı. Meclis, Haziran 2017’de onayladığı yeni seçim yasasıyla görev süresini “son kez” uzatarak seçimlerin 6 Mayıs 2018’de yapılması kararı aldı.