Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM, 200 bin mültecinin Güney Sudan’dan Sudan’a geçmesini bekliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan’dan 200 bin kişinin çatışmalar, kötüye giden insani koşullar ve yiyecek sıkıntısı nedeniyle Sudan’a geçmesinin beklendiğini duyurdu.

Kıtlıkla Mücadelede Erken Uyarı Ağı’nın verilerine göre, yağış eksikliği nedeniyle Kuzey Darfur ve Kesla’da halk gıda sıkıntısıyla karşı karşıya.

Sudan’daki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından 2018 Güney Sudan Krizi’ne yönelik yayınlanan raporda, Bölgesel Mülteciler Müdahale Planı’na göre Güney Sudan’dan yaklaşık 200 bin mültecinin Sudan’a geçiş yapmasının beklendiği kaydedildi.

OCHA raporda, sürmekte olan savaşın sınırlı insani yardım ve artan gıda güvensizliğinin Güney Sudan vatandaşlarını güvenli bir yer aramaya ve komşu ülkelerdeki yiyeceklere ve temel hizmetlere ulaşmaya zorladığı belirtildi. Sudan ile Güney Sudan arasındaki açık sınır politikasının engellenmeden erişimin sağlandığı vurgulandı.

Raporda ayrıca 2018 İnsani Yardım Stratejisi’nin acil durumlara derhal yanıt verilmesi ve yeni gelenlere yardım edilmesi de dahil kamp dışındaki mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanıldığı belirtildi.

Raporda, Kuzey Darfur ve Kesla’nın bazı bölgelerinde yaşayan ailelerin yiyecek ihtiyaçlarını ancak mayıs ayına kadar karşılayabilecekleri kaydedildi. Bunun nedeni olarak da yağış miktarındaki eksikliğin doğurduğu gıda sıkıntısı gösterildi. Bu durumun tarım alanlarında hasara neden olduğu ve hayvanların otlaklarını kuruttuğu belirtildi.

Sudan Uluslararası İşbirliği Bakanı İdris Süleyman, BM ülke ekibi tarafından Hartum’da düzenlenen uluslararası adalet kurumlarının atölyesine, mülteci akımlarıyla başa çıkmak için uluslararası desteğin yetersiz olduğunu bildirdi.

Bakan, ülkesinin yaklaşık 5 milyon mülteci ve göçmen ağırladığına dikkat çekti.

Sudan Mülteciler Komisyonu Başkanı Hamad el-Cezuli de Sudan’ın Eritre, Etiyopya, Somali, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika, Güney Sudan, Yemen ve Suriye’den 2 milyondan fazla mülteci barındırdığını söyledi.

Anadolu Haber Ajansı’na (AA) göre Hamad el-Cezuli, “zayıf uluslararası destek” nedeniyle Sudan’da mültecilerin “çok ağır bir bir yük” haline geldiğini belirtti.

El-Cezuli, savaştan kaçan mültecilerin sayısının arttığının altını çizerek özellikle Güney Sudan ve Eritre’den gelen mültecilerin çoğunun askerlik hizmetinden kaçtığını kaydetti.
El Cezuli, Sudan’daki mültecilerin üç gruba ayrıldığını söyledi. Bunları kamplarda yaşayanlar, şehirde yaşayanlar ve sığınmacılar olarak ayrıntılandırdı.

Başkan el-Cezuli, kampta yaşayan mültecilerin Birleşik Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Dünya Gıda Programı (WFP) ve diğer kurumlar tarafından desteklendiğini belirtti. Şehirlerde yaşayan mültecilerin ise uluslararası kuruluşların hiçbirinden destek almadığını, aksine yerel kuruluşların hizmetlerinden faydalandıklarını söyledi.

Hamad el-Cezuli ayrıca komşu Afrika ülkelerinden gelen mültecilerin yanı sıra bölgedeki iç savaştan ve çatışmalardan kaçan Yemenli ve Suriyelilerin de mülteci olarak Sudan’a geldiğini kaydetti. Eritre, Somali ve Etiyopya’dan gelen mültecilerin ise uzun ve tehlikeli yolculuk nedeniyle sayılarının azaldığına işaret etti.