Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM: 3.5 milyon mülteci çocuk okula gidemiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından salı günü yapılan açıklamada, 3.5 milyondan fazla mülteci çocuğun okula gidemediğini bildirdi. BM, eğitimler için daha büyük ve sistematik bir fon talep etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) yayınladığı raporda, yaşları 5 ila 17 arasında değişen 6.4 milyon çocuğun, 3.5 milyonunun bir gün dahi eğitim almadığını bildirdi.

2016 yılına göre düşüş görüldü

‘Mültecilerin eğitimindeki krizi’ başlıklı raporda, geçtiğimiz yıl 3.7 milyon olan çocuk sayısında düşüş olduğu görüldü.

Komiserlik müdürü Filippo Grandi, “Bu genç mültecilerin eğitimi, onları memnuniyetle karşılayan ülkelerdeki barışçıl ve sürdürülebilir kalkınma için çok önemlidir” dedi.

Grandi, sayıları 17.2 milyona ulaşan mültecilerin yarısından fazlasının çocuk olduğunu, komiserliğin belirlediği 6.4 milyon çocuk ve genç mültecilere sunulan eğitimin, dünyanın her yerindeki çocuklara verilen eğitime göre farklılık gösterdiğini söyledi.

Rapora göre, dünya üzerinde bulunan çocukların yüzde 91’i okula giderken, 2015 yılına kıyasla okula giden mültecilerin oranı yüzde 50’den yüzde 61’e yükseldi. Dünya çocuklarının yaklaşık yüzde 84’ü ortaöğretime devam ederken, bu oran mülteci çocuklar arasında yüzde 23’e olarak görülüyor.

Raporda, eğitim alanlarındaki ufak artışın sebebi olarak, Avrupa ülkelerindeki okullara kayıt olan mültecilerin sayısının artmasının yanı sıra, komşu ülkeler tarafından daha fazla mülteci çocuğun okullara kayıt olması için alınan önlemler ele alındı.

Mültecilerin üçte biri düşük gelirli ülkelerde yaşıyor ve dünyadaki diğer çocuklardan okula gitme şansı rapora göre 6 kat daha düşük. Mültecilerin yüzde 28’ine ev sahipliği yapan düşük gelirli ülkelerde ortaöğretimde olan mültecilerin oranı yüzde 9.

“Hayalleri ve geleceği için kızlar evinden kaçmak zorunda kalmamalı”

Ayrıca, raporda, 2012’de Taliban tarafından başından vurulan Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay’ın mektubu da yer aldı. Yusufzay mektubunda “Hayalleri ve geleceği için kızlar evinden kaçmak zorunda kalmamalı” diyor.