Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası örgüt çalışanları ve medyanın bölgeye erişmesine getirilen kısıtlamalar sebebiyle, Myanmar’da güvenilir bir görevli olmadığını, bu nedenle de Arakan’da ölen ve yaralanan etnik temizlik mağduru Arakanlıların net sayısının bilinmediğini açıkladı.
BM Resmi Sözcüsü Stefan Dujarric, Şarku’l Avsat tarafından kendisine yöneltilen, ‘BM neden sadece mülteci sayısına odaklanıyor. Son olaylarda ölen kurbanların sayısını neden belirtmiyor?’ sorusuna şöyle cevap verdi, “Bu sayılara sahip değiliz. Çünkü insani yardım çalışanı olan meslektaşlarımızın Arakan’a engelsiz ve özgürce erişimleri yok.”
BM yetkililerine izin verilmedi
BM’e bağlı yardım kuruluşları, BM tarafından ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirilen askeri operasyonun başlamasıyla birlikte Arakan’daki köylere ulaşmak istemiş, buna izin verilmemişti.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü, Arakan’daki Müslüman azınlığın sadece şiddet değil, aynı zamanda yemek, sağlık tedavisi gibi insani ihtiyaçları yüzünden bölgeden ayrılmak zorunda kaldıklarını söyledi.
BM’in yayınladığı son rakamlara göre, 25 Ağustos’tan bu yana Arakan’dan kaçıp Bangladeş’e sığınan Müslüman azınlığın sayısı 582 bine ulaştı.
BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada ise, BM Genel Sekreteri’nin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Jeffrey Feltman’ın hükümetin daveti üzerine Myanmar’a yaptığı 5 günlük ziyareti sırasında yakılıp yıkılan düzinelerce köye şahit olduğunu belirtti.
Jeffrey Feltman, Myanmar ziyaretinde Aung San Suu Çii, Myanmar Silahlı Kuvvetleri Komutanı, diğer hükümet yetkilileri ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya geldi.
Feltman, görüşmeler esnasında Arakan’daki son durum ve Bangladeş’e kaçan yüzbinlerce mültecinin sorunları üzerine yoğunlaştı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, son olarak ‘25 Ağustos’ta Myanmar güvenlik güçlerine saldırı yapıldıktan sonra operasyonlarımız başladı’ iddiasının aksine, Arakan’daki şiddetin Myanmar askeri liderleri tarafından daha önceden planlandığını duyurmuştu. Açıklamada, insani yardım kuruluşlarının bölgeye engelsiz erişimine, bunun yanısıra Arakanlı mültecilerin güven içinde kendi ülkelerine dönmesine izin verilmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.
15 bine yakın mülteci sınırda bekliyor
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü, Arakan krizine dair son açıklamasında, “Sınırın yakınına 10-15 bin yeni mülteci geldi. Bangladeş’teki insani durumdan çok endişe duyuyoruz. Bangladeş yetkililerini, şiddet ve kötü yaşam koşullarından kaçan mültecilerin sınırda bekletilmeden girişlerine izin vermeleri için çağrıda bulunuyoruz” dedi.
Bangladeş hükümeti ise, gecikmenin sınır muhafızları tarafından yapılan kontroller sebebiyle gerçekleştiğini, hükümetin de buna hakkı olduğunu vurguladı.
Mültecilerin yüzde 60 çocuk
UNICEF Sözcüsü Mariksi Merkad, Myanmar’dan kaçan 582 bin mültecinin yüzde 60’ının çocuk olduğunu belirtti.
Merkad, “Cox’s Bazar’da her gün yaklaşık 40 bin kişiye temiz su sağlayan ve binlerce tuvalet kuran UNICEF, fon almazsa Kasım sonu itibariyle Bangladeş’teki faaliyetlerini durdurabilir” diyerek uyarıda bulundu.