Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, bugün yayınlanan raporda, Dünya’da uzun yıllardır gerileyen açlık oranının 2016 yılında yeniden yükselişe geçtiği açıklandı. 2015 yılında 777 milyon olan günlük gıda ihtiyaçlarını karşılayamayan kişi sayısının 2016 yılında 815 milyona yükseldiği bildirildi.
Dünyadaki gıda güvenilirliğinin kötüleştiğine dikkat çekilen raporda, 2005 yılında 926 milyon olan açlık sınırı altında yaşayan insan sayısının 2010 yılına kadar düzenli bir şekilde gerileyerek 795 milyona ulaştığı fakat geçtiğimiz yıl yeniden kaygı verici bir artış gösterdiği belirtildi.
Raporda, açlık oranındaki artışın Dünyadaki açlık sayısının yeni bir ivme kazandığını söylemek için henüz erken olacağı ifade edilirken, “Açlık oranındaki artış her halikuarda uluslararası toplumun 2030 yılına kadar açlığı bitirme hedefine büyük bir engel teşkil edecek” denildi.
Dünyadaki açlık oranlarının yıllara göre değişimine dair verilere yer verilen raporda, 2000 yılında yüzde 15’ten az olan açlık oranının 2015 yılında yüzde 10.6’lık bir artış gösterdiği ve 2016 yılında bu artışın yüzde 11’i bulduğu belirlendi. Raporda, söz konusu artışa sebep olan başlıca bölgelerin, 2017 yılında genel açlık ilan edilen Güney Sudan’ın yanısıra, Nijerya, Somali ve açlık nedeniyle büyük tehlikelerle karşı karşıya kalan bölge olarak nitelenen Yemen olduğu bilgisine yer verildi.
Raporda, açlık sınırı altında yaşayan insan sayısı itibariyle 522 milyon insanın açlık sınırı altında yaşadığı Asya Kıtası’nın en fazla açlık sınırı altında insana ev sahipliği yaptığı aktarılırken açlık oranı açısından Afrika Kıtası’nın Asya’dan önde olduğu ve bu kıtada yaşayan insanların yüzde 20’sinin (243 milyon) açlık sınırı altında yaşamını sürdürdüğü belirlendi. Bu oranın Doğu Afrika’da yüzde 33.9’u bulduğunun altı çizildi.
Raporun sonunda, dünyadaki açlığın yaşa göre dağılımı da verildi. Buna göre, Dünya’da açlık sınırı altında yaşayan insanların 155 milyonu 5 yaş altı çocuklardan oluşurken bu çocukların 52 milyonu yaşlarına göre zayıf olarak nitelendi.
BM tarafından yayınlanan raporda, ayrıca, Dünyada hamilelik çağında bulunan 613 milyon kadının üçte biri sağlıklarını riske atacak boyutlarda gıda yetmezliğinden meydana gelen kansızlık hastalığına yakalandığı bilgisi verildi.