Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM: Gençler, terörle mücadelede liderlik rolü üstlenebilir! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, gençlerin radikalizmin ana hedefi olmalarına rağmen, terörle mücadele ve tüm insanlık açısından büyük fırsatlar oluşturma konularında liderlik rolü üstlenebileceklerini vurguladı.
Guterres, Pakistan, Norveç ve BM tarafından New York’ta düzenlenen “Terörle Mücadelede Gençlere Yatırım” forumunun açılışında konuştu.

BM Genel Sekreteri, “Radikal gruplar, gençleri hedef alıyor ve gençlere yatırım yapıyor. Çünkü bu gruplar, gençlerin kabiliyetlerinin ve değişim isteklerinin farkındalar” ifadelerini kullandı. Guterres, radikal şebekelerin faaliyetlerine katılanların, kişisel ve bireysel olarak gençlerle iletişim kurduğunu ve gençlerin hoşnutsuzluk hislerinden faydalandığını belirtti. “Gençleri dinleyin, görüş ve alternatif analizler ortaya koyun” diyen Guterres, radikal grupların, gençlerin duygularını sömürdüğünü, onlara yönelik olumsuz mesajlar ve komplo teorileri kullandıklarını ifade etti. BM Genel Sekreteri ayrıca, “Radikal gruplar, sınır ve kültürlerini yaymak amacıyla dijital teknolojiyi kullanıyor” dedi.

Gençler bugünün liderleri

Guterres, “Gençlerin, yarının liderleri olduğu konusunda hemfikir değilim, onlar daha çok bugünün lideri” diyerek, bu sorumlulukları üstlenen genç kadın ve erkeklere teşekkür etti. Dünya nüfusunun yaklaşık yarısının (yüzde 46) 24 yaşında veya daha küçük olduğunu söyleyen BM Genel Sekreteri Guterres, “Afrika ve Ortadoğu, en yüksek genç oranlarına sahip. Gençlerin radikalizm yanlısı olmaları, hem zengin hem de fakir ülkelerde büyük bir endişe kaynağıdır. Zira zehirli düşünceler, bir düğmeyle, bir ifadeyle ve bir tweet ile sınırların ötesine ulaşıyor” dedi. Genel Sekreter Guterres, terör gruplarının, çarpıtılmış ideolojileri yücelten sahte propagandalar yoluyla gençleri ikna etmek için sosyal, ekonomik ve politik şikâyetlerden yararlandığını belirtti. Şiddet yanlısı radikal grupların, gençleri hedef aldığını, onlara yatırım yaptığını söyleyen Guterres, bu grupların gençlerin kabiliyet ve güçlü değişim arzularından faydalandıklarını vurguladı.

“Terörizm ve radikalizm yanlısı gruplar, boşluklarından faydalanıyor”

Pakistan’ın terörizme karşı gelmek ve sürdürülebilir barış için bir ortam yaratmak üzere çok boyutlu girişimlerini anlatan kısa bir videonun ardından Pakistan BM temsilcisi Meliha Lodi, bu girişimlere dair bir konuşma gerçekleştirdi. Teröristlere yönelik kapsamlı stratejiye dikkati çeken Lodi, “Ülkem ve halkı bu tehdide kararlılıkla karşı geldi” dedi. Meliha Lodi, gençlerin terörizm karşısındaki en savunmasız bireyler olduğunu ifade ederken, “Çünkü terörizm ve radikalizm yanlısı gruplar, boşluklarından faydalanıyor ve gençleri şiddet yöntemleri konusunda cezbediyor. Adaletsizliğe ve baskıya olan duyarlılıklarıyla oynayarak, aralarında nefret, tahammülsüzlük duygularını ve şiddeti yayıyor” şeklinde konuştu.

İyi bir yönetimin ve hukukun eksikliğinin “terörizm için elverişli koşulların” oluşturulmasına katkı sağladığını söyleyen BM temsilcisi sözlerini şöyle sürdürdü; “Terörizm, yabancı müdahaleler, işgal, adaletsizlik, politik ve ekonomik marjinalleşme ve sosyal ayrımcılık nedeniyle daha da çok ortaya çıkmakta. Pakistan, yaşanan kargaşaların bir sonucu olarak terörizmin ortaya çıkışına ve genişlemesine tanık oldu. Çatışmalar, Pakistan’ın çeşitli bölgelerinde son yıllarda bir dizi yabancı müdahaleye de yol açtı.”

Ülkesinin, dünyanın neresinde olursa olsun teröre karşı geldiğini ve en büyük askeri kampanyaları yürüttüğünü söyleyen Lodi, bu operasyonlar için 200 bin asker görevlendirildiğini ifade etti. Lodi konuşmasını şöyle sonlandırdı; “Radikalizmle ulusal düzeyde mücadele etmek için siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel unsurlar da dahil kapsamlı bir politika ile güç kullanımını tamamladık. Pakistan, dini liderleri ve alimleri terörizmi kınayıcı fetvalar yayınlamak üzere seferber etti.”

“Gençler bilinçlendirilmeli”

Norveç’in BM temsilcisi de gençlerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söylerken, onların terörle mücadele kapsamındaki “en önemli bireyler” olduğunu vurguladı.
BM Terörle Mücadele Ofisi Genel Sekreteri Vladimir Ivanovich Voronkov da gençlerin terörle mücadele konusundaki diyalog kurma girişimlerine yönelik övgüde bulundu. Voronkov, tüm devletlere 23 Nisan’da BMGK tarafından düzenlenecek gençlik, barış ve güvenlik konusundaki görüşmelere, 28- 29 Haziran’da gerçekleşecek Yüksek Düzeyli Terörle Mücadele Daireleri Başkanlığı Konferansına katılma çağrısında bulundu.