Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM Genel Sekreteri Guterres, Kore krizinde askeri çözüme karşı uyarılarda bulundu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün siyasi çıkarları için mültecilere karşı olan bazı dünya liderlerini eleştirerek, Kuzey Kore ile ilişkilerde savaşı önlemek için siyasal bilgeliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ocak ayında göreve başladığından beri BM Genel Kuruluna hitaben yaptığı ilk konuşmada Guterres, Kuzey Kore’nin nükleer programı ve balistik füze programı ile ilgili krizin siyasi bir süreçle çözülmesi gerektiğini söyledi. Eski Portekiz Başbakanı, “Politik tecrübeye başvurmanın zamanı geldi. Bilmeden savaşa girmemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Pyongyang’ın ABD’yi nükleer başlık taşıyan bir füze ile hedefleme imkânı elde etmeyi amaçlayan bir dizi testi gerçekleştirdikten sonra, Trump, askeri eylemin ABD için bir seçenek olduğunu belirterek Kuzey Kore’yi uyarmıştı. BM Güvenlik Konseyi, 2006 yılından bu yana Kuzey Kore’ye yönelik dokuz tür yaptırımı oybirliği ile kabul etti. Guterres, Kuzey Kore krizi karşısındaki birliğin korunması için konseye çağrıda bulundu.

Bunun yanı sıra, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) Başkanı Guterres, siyasi şahsiyetlerin, mülteci ve göçmenlerin yaşadıklarını normal görerek, seçim kazançları için onları bir günah keçisi yapmaları karşısında hissettiği üzüntüsünü dile getirdi.

Guterres sözlerini sürdürerek “Birçoğunuz gibi ben de göçmenim. Fakat kimse benden içine su sızdıran bir tekne üzerinde hayatımı tehlikeye atmamı veya doğduğum ülkenin dışında bir iş bulmak için kamyonetle çölü geçmemi beklemedi. Güvenli göç, dünyanın seçkinlerinin tekelinde olamaz.” dedi.

Guterres, iklim değişikliğinin riskleri konusunda uyarıda bulunarak, emisyonu azaltmak için Dünya liderlerine 2015 Paris İklim Anlaşması’nı uygulama çağrısında bulundu. Terörle mücadele çabaları ile ilgili olarak Guterres, önümüzdeki yıl terörle mücadelede yeni bir uluslararası ortaklık kurmak için BM ülkelerinde terörle mücadele liderlerinin ilk buluşmasına ev sahipliği yapmayı planladığını söyledi. BM Genel Sekreteri, terörle mücadelede güvenliğin yeterli olmadığına işaret ederek, gençler arasındaki yayılma nedenlerine değinilmesi gerektiğini vurgulayıp, terör ve radikalizmin kökleri ve nedenleriyle yüzleşmeye çağırdı. Genel Sekreter bu bağlamda Suriye, Yemen, Afganistan ve Libya’daki sorunlara dikkat çekerek, yalnızca siyasi çözümlerin barış getirdiğini vurguladı.

Filistin sorunuyla ilgili olarak Guterres, iki devletli çözüme desteğini vurgulayarak, iki devletli çözümün bir umut olduğunu, halklar nezdinde bu umudu yeniden yeşertmemiz gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri konuşmasında Myanmar’daki Rohingya Müslüman azınlığına karşı, Birmanya askeri operasyonlarının durdurulmasını isteyerek, “Burma makamları askeri operasyonları durdurmalı ve insanlara sınırsız insani yardım sağlamalıdır” dedi. Bu konuşma, Birmanya lideri Aung San Suu Kyi’nin konuşmasından saatler sonra gerçekleşti. Guterres, dünya liderlerine “Hepimiz Birmanya’daki Rakhine eyaletinde dinsel gerginliğin trajik biçimde tırmandırılması karşısında şok olduk” dedi.