Birleşmiş Milletler’den (BM) bir yetkili, Güney Sudan’daki çocukların yüzde 70’inin okula gitmediğini, devletin bir kuşağı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
2011 yılında Sudan’dan ayrılan Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir ve eski yardımcısı Riek Machar arasında çıkan siyasi çatışma nedeniyle dört yıldan beri iç savaşa sahne oluyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Başkanı Henrietta H. Fore, savaş nedeniyle yıkıma uğrayan bölgelere düzenlediği ziyaretin ardından Reuters’a verdiği röportajda uyarılarda bulundu. Fore yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Çocukların yüzde 70’i okula gitmiyor. Bu, uluslar arası alandaki en yüksek orana işaret ediyor. Ayrıca bölgede çok fazla şiddet yaşanıyor. Eğer yardım etmezsek bu kuşağı kaybedeceğiz. Ve bu Güney Sudan için trajik bir durum olacak. Çünkü hiçbir ülke kendisini genç bir nesil olmadan inşa edemez.”
Ülkenin kuzeyindeki kasabaları ziyaret ettiğini söyleyen Fore, çocuklar arasında yetersiz beslenmenin arttığını gözlemlediğini söyledi. Fore, bölgede yaşanan gelişmeler hakkında “Güney Sudan’da çeyrek milyon çocuğu kaybedebiliriz” uyarısında bulundu.
Güney Sudan’da kriz derinleşiyor
Yapılan tahminler, 12 milyon nüfusa sahip Güney Sudan’da on binlerce insanın çatışmalarda öldüğü yönünde. Ekonomisinin tamamına yakını petrol ihracatına dayalı olan ülkedeki üretimin düşüşüyle birlikte kriz içinden çıkılmaz bir hale dönüşmüş durumda. Güvensizlik, nüfusun köyleri terk etmesine ve tarım arazilerinin bakımsız kalmasına neden oluyor. Bu durum da tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor.
Geçen ay Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da bir ateşkes anlaşması imzalanmış ancak tarafların birbirine yönelik ihlal suçlamalarının ardından çatışmalar yeniden başlamıştı.
Hükümetten silahlı direnişçilere uyarı
Güney Sudan yönetimi, ülkenin merkezindeki Buhayrat bölgesindeki genç nüfusun silahlı direnişe geçmesi halinde ulusal ordunun başlattığı silahsızlanma süreci kapsamında “makul bir güç” kullanacağını belirtti. Buhayrat bölgesinde geçtiğimiz ay yaşanan silahlı çatışmalar sonucunda 170’ten fazla kişi ölmüştü.
Konuya dair dün bir değerlendirmede bulunan Güney Sudan Savunma Bakanı Kuol Manyang Juuk, Buhayrat bölgesindeki silahlı gençlerin silahsızlanma uygulamalarına direnmeleri durumunda ordunun “makul bir güç” kullanacağını ifade etti.
Hükümetin ülkenin otoritesine meydan okuyanlarla mücadele edeceğini vurgulayan Bakan, “İktidara meydan okuyarak silahsızlanmayı reddedenlerle başa çıkacağız. Ordu hiçbir tarafla çatışmak istemiyor. Sadece ülkeyi istikrara kavuşturmak için çabalıyor” dedi.
Bakan ayrıca siyasi liderleri, Buhayrat bölgesinin ileri gelenlerini, sivil ve kabile yönetimlerinin büyüklerini silahsızlanma sürecini kabullenmeye ve orduya yardım etmeye çağırdı.
Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, 170’ten fazla kişinin ölümüne sebep olan kabile çatışmalarının ardından geçen aralık ayında üç ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini duyurmuştu.