BM heyeti, Bangladeş’in ardından Myanmar’a gerçekleştirdikleri üst düzey diplomatik ziyareten sonra Arakanlılara (Rohingyalı) yönelik işlenen suçlara karşı gerçek bir soruşturma açılması yönünde Myanmar’a çağrıda bulundu.
İngiltere’nin BM Büyükelçisi Karen Pierce, heyetin Bangladeş ve Arakan’daki mülteci kamplarına yaptığı ziyaret sonrasında, “Hesap verebilirliğin gerçekleşmesi için gerçek bir soruşturma yürütülmelidir” açıklamasında bulundu.
BMGK heyeti Bangladeş’e yaptıkları ziyaretin ardından Myanmar’a geçerek başkent Nepido’da Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Çii ve Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile görüştü.
Myanmar Genelkurmay Başkanı, suçlamaları reddetti
Pazartesi günü BM heyeti ile bir araya gelen Myanmar Genelkurmay Başkanı, yapılan toplantıda, emrindeki askerilerin operasyonlar sırasında tecavüz veya cinsel tacizde bulunduklarına dair gelen suçlamaları reddederek, “Ordu her zaman disiplinli bir şekilde, yasayı ihlal edenlere karşı hareket ediyor” ifadelerini kullandı.
Bangladeş’teki mülteci kamplarındaki Arakanlı kadınlar, BM heyetine uğradıkları tecavüz ve cinsel tacizleri anlatmıştı. Fakat, Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing “Ordunun tarihinde cinsel taciz yoktur. Bu, ülkenin kültür ve dininde bu kabul edilemez” diyerek orduya yöneltilen suçlamaları reddetti.
Hlaing, Myanmar hükümetinin, ülke vatandaş olduklarını kanıtlayan mültecileri, Bangladeş ile yapılan geri dönüş anlaşmasına uygun olarak kabul etmeye hazır olduğunu da söyledi.
İki ülke arasında yapılan anlaşmaya rağmen, Arakanlı mülteciler güvenlikleri, kendi köylerine dönmelerine izin verilmesi ve vatandaşlık hakkına kavuşmaları yönünde garanti verilmeden ülkelerine dönmek istemiyorlar.
700 bin Arakanlı Bangladeş’e kaçmak zorunda kaldı
Myanmar ordusu, Arakanlı sivilleri sistematik olarak cinayet, tecavüz ve işkenceye maruz bıraktı. Arakan’daki (Rakhine) köyler yakıldı. Nüfusun ağırlıklı olarak Budist olduğu ülkede, Ağustos ayında ordunun operasyonları başladı ve yaklaşık 700 bin Arakanlı Müslüman komşu Bangladeş’e kaçtı.