Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM Libya Misyonu Trablus ateşkesini korumaya çalışıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Libya’nın başkenti Trablus’ta bulunan Mitiga Uluslararası Havaalanı yetkililerinin, roket saldırısı sonucu uçuşların durdurulduğu ve uçakların ülkenin batısındaki Misrata havalimanına yönlendirildiğini duyurması sonrasında Libya’daki Birleşmiş Milletler Misyonu ve Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Trablus’ta silahlı milisler arasındaki ateşkesin bozulmasını engellemeye çalıştı.

Şehirde yaşanan son roket saldırısı, BM misyonu gözetimindeki ateşkesin açıkça ihlal edildiğini gösteriyor.

Serrac ve BM temsilcisi Gassan Selame, dün, iki gün içinde düzenlenen ikinci bir toplantı yaptı. Libya’nın batısındaki çeşitli bölgelerden gelen askeri liderlerin katılımıyla yapılan toplantıda, Trablus’taki güvenlik tedbirleri gözden geçirildi.

BM misyonu tarafından yayınlanan açıklamaya göre Selame, toplantıda, ateşkesi ihlal edenlere uluslararası bir ceza verileceğini açıkladı. Toplantıya katılanlara, “uluslararası toplumun ateşkesi ihlal edenlerle sıkı bir şekilde başa çıkmaya hazır olduğu” bilgisini verdi. Libya’daki diplomatik misyonlar ve büyükelçilerle, ateşkese yönelik son ihlalleri ve buna kimlerin sebep olduğunu tartışmak üzere bir toplantı yapacağını belirtti.

Silahlı milislerin ateşkesi ihlal etmesi karşısında sabrının tükendiğini ifade eden Selame, basın açıklamasında şunları söyledi: “4 gün önce ve dün gece Mitiga havaalanını kimin hedef aldığını biliyoruz, o da kim olduğunu bildiğimizin farkında. Ona şunu söylüyorum: Bir dahaki sefere senin adını vereceğim.”
Öte yandan Serrac, Selame ile yaptığı görüşmenin, siyasi anlaşmaya göre başkent Trablus ve diğer Libya şehirlerinde güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasına yönelik adımları, ateşkes anlaşmasının maddelerini uygulama mekanizması ve son dönemde çatışma yaşanan bölgelerdeki vatandaşların güvenliğinin sağlanması konularını ele aldığını söyledi.

Havaalanı yönetimi, hava trafiğinin durdurulması ve seferlerin başkentin 200 km doğusundaki Uluslararası Misrata Havalimanı’na yönlendirilmesi için talimatlar verildiğini açıkladı. Havaalanı yönetimi, havaalanı pistinde herhangi bir uçağın bulunmadığını gösteren fotoğraflar da yayınladı. Havaalanı basın ofisi ise, mermilerin düşmesi sırasında havaalanında bulunan uçakların hasar gördüğünü reddetti. Silahlı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle ilk kez geçen ayın sonunda kapatılan havalimanının geçtiğimiz Cuma günü yeniden açıldığı ve 2014 olayları sırasında Uluslararası Trablus Havaalanı’nın kullanılamaz hale getirilmesinden sonra sivil taşımacılığa açık olduğunu belirtti.

Bunların yanı sıra “Başkent Gençliği” hareketi, havalimanını hedef alan bombalı saldırıyla ilişkisi olduğunu reddetti. Hareketin adının, bu tür suç eylemlerinde geçmesinin imajının çarpıtılmasına, barışçıl kariyerine devam etmedeki yolunun kesilmesine ve ülkeye ve vatandaşlara yönelik komplolara karışmadığını anlatmak için sokağa çıkmasının engellenmesine yönelik bir teşebbüs olduğunu söyledi.

Mitiga Havaalanı’nın bombalanmasından önceki saatlerde, Serrac hükümetine bağlı güvenlik liderleri bir toplantı yaptı. Söz konusu toplantıda, büyük Trablus bölgesindeki güvenlik durumu, devlet kurumlarının genel merkezinin ve vatandaşların güvenliğini sağlamak için yapılan düzenlemeler ve çeşitli güvenlik hizmetleri arasındaki koordinasyon mekanizmaları hakkındaki raporlarlar incelendi.

Libya’daki BM Misyonu, Trablus’taki ateşkesin başarısızlıkla sonuçlanmaması için çalıştı. Dün akşam yayınladığı bir bildiride, Trablus’taki şiddetli savaşlardan sonra gözetimini yaptığı anlaşmayı imzalayan tarafları, bu taahhütlerle tamamen çelişen ve onları sorumluluk altına sokan açıklamalarında ve ifadelerinde ılımlı olmaları gerektiği konusunda uyardı.

Misyon, aynı zamanda silahlı milislere provakatif veya kışkırtıcı ifadeler kullanmamaları çağrısında bulundu. Trablus’taki ateşkesten sonra başlatılacak tavizsiz tedbirleri ele alan iki toplantıda alınan kararların, taraflar kabul etmese de yürürlüğe konulacağına işaret etti.

Bu arada Serrac hükümeti, “bazı tarafların başkent Trablus’a yönelttiği yeni bir tehdit” olarak nitelendirdiği şeyi tuhaf karşıladığını belirtti. Medyada dolaşan şeylerin ateşkes anlaşmasına karşı haksız bir ihlal olduğunu” düşündüğünü söyledi.

UMH’nin açıklamaları, başkentin 80 kilometre güneyindeki Tarhuna kasabasından gelen Yedinci Tugay’ın “suç ve silahlı çeteler ortadan kaldırılıncaya kadar görevini bırakmayacağı” iddiasına bir cevap olarak geldi.

Serrac hükümeti kısa bir süre önce resmi olarak görevden alınan bu tugayı sadece silahlı bir kanun kaçağı olarak görüyor. Ancak tugay, BM misyonu tarafından desteklenen hükümete hala bağlı olduğu konusunda ısrar ediyor.

DEAŞ, dün Trablus’taki Ulusal Petrol Şirketi’nin binasını hedef alan, iki personelin hayatını kaybetmesine neden olan ve Libya’daki Devlet Petrol Sanayi İdaresi Merkezine karşı yapılan ilk saldırı olan intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendiğini duyurmuştu.