Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ursula Mueller, Myanmar’ın, Arakanlı (Rohingya) mültecilerinin dönüşüne henüz hazır olmadığını söyledi.
Myanmar’a gerçekleştirdiği 6 günlük ziyaretinden sonra açıklama yapan Mueller, “İnsanlardan gördüklerim ve duyduklarım şu ki, sağlık hizmetleri alamıyorlar. Güvenlik ve göçün devam etmesi konularında endişeleri var. Durum geri dönmek için elverişsiz” değerlendirmesinde bulundu.
Yaklaşık 700 bin Arakanlı Bangladeş’e kaçmıştı
Mueller, Myanmar’ın etnik temizlikle suçlanması ve yaklaşık 700 bin Müslüman Arakanlının Bangladeş’e kaçmasının ardından bu yıl ülkeyi ziyaret eden en üst düzey BM yetkilisi oldu.
Myanmar Hükümeti, geçtiğimiz Kasım ayında Bangladeş ile imzalanan ve mültecileri ülkelerine geri dönmesini sağlayacak anlaşma doğrultusunda geri dönüşü sağlamak için elinden gelenin en iyisini yapmaya söz vermişti.
Yüzlerce mülteci Arakan’a geri döndü
Myanmar, şimdiye kadar yüzlerce Müslüman Arakanlı mültecinin geri dönüşüne izin verdi. Myanmar’dan bir yetkili geçen ay yaptığı açıklamada, bunların ‘ilk mülteci grubunu’ temsil ettiğini ve Myanmar’daki durumun onlar için uygun olduğu anda mültecilerin geri dönebileceklerini belirtti.
Yangon’da konuşan Mueller, “Myanmarlı yetkililerden şiddeti durdurmalarını istedim. Bangladeş’teki mülteci kamplarından olan Cox’s Bazar’dan mültecilerin çözümler kalıcı hale geldiğinde gönüllü ve onurlu bir şekilde gönderilmesini talep ettim” dedi.
“Durumdan gerçekten endişeliyim”
Ursula Mueller, ‘Myanmar hükümetinin, ülkelerine geri dönen Arakanlıların kamplarda geçici olarak ikamet ettikten sonra evlerine dönmesine izin verileceğine dair güvence verip vermediğine’ dair gelen bir soruya, “Durumdan gerçekten endişeliyim” şeklinde cevap verdi.
Mueller, “Yakılan köyleri ve sonrasında yıkılan alanları gördüm. İnsanların evlerine dönmeleri için herhangi bir hazırlık görmedim ve duymadım” yorumunda bulundu. Myanmarlı yetkililer ise, bu köylerin mültecilerin yeniden yerleşimini sağlamak için yıkıldığını açıklamıştı.
Yardım kuruluşlarına izin verilecek
Muller ayrıca, Myanmarlı yetkililerle sınırlı insani yardım konusunu gündeme getirdiğini belirterek, yardım kuruluşlarının ihtiyacı olan insanlara ulaşmaları için izin verileceğini de belirtti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bu sorunun bir parçasının da, Myanmar’ın, Arakan’daki şiddet olayları sırasında tahliye edilen en az 55 köyü yıktığı gerçeğini yalanlaması olduğunu ifade etti.
Myanmar ve Bangladeş, Ocak ayında mültecilerin gönüllü bir şekilde ülkelerine dönüş yapmasını içeren bir anlaşma yaptılar. Bunun ardından Myanmar, ‘geri dönenleri karşılamak için Arakan sınırındaki geçici kamp’ olarak tanımladığı iki mülteci kabul merkezi kurdu.
Myanmar Uluslarası İşbirliği Bakanı Kyaw Tin Ocak ayında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bangladeş onları sınırımıza getirirse, bizler şu anda onları almaya hazırız” dedi.