Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM, Rohingya krizini görüştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM), Bangladeş’e kaçan Myanmar’daki Müslüman azınlığın sayısının 370 bine çıktığını ve göç dalgalarından sonra Myanmar’da hala 60 bin Rohingyalı’nın olduğunu bildirerek uluslararası uyarılarda bulunmuştu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Bangladeş’teki Rohingyalı mültecilere acil yardım malzemesi taşıyan ilk uçağın salı sabahı erken saatlerde Dakka’ya indiğini açıkladı.

Basına yapılan açıklamada, barınak malzemeleri, giysi, battaniye ve diğer önemli malzemeleri de dahil olmak üzere 91 tonluk yardım taşıyan bir Boeing 777’nin gönderildiğini, ilaveten Birleşik Arap Emirlikleri tarafından bağışlanan ikinci yardım uçuşunun da bugün yapılacağı bildirildi.

UNHCR Sözcüsü Adrian Edwards, “İki yardım uçağı, yaklaşık 25 bin mültecinin acil ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. 120 bin mülteci için acil yardım sağlayabilmek için daha fazla uçuş planlıyoruz.

370 bin kişi şiddet olaylarından kaçtı

UNHCR, Myanmar Ordusuna göre 500 kişinin, BM’e göre ise 1000 Rohingyalının öldüğü şiddet olaylarından 370 bin Rohingyalı statüsüz mültecinin Bangladeş’e kaçtığını tahmin ediyor.

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu pazar günü tek taraflı bir ateşkes ilan etti, ancak Myanmar hükümeti teröristlerle pazarlık yapmayacağını açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komisyon Üyesi Zeid Raad el-Hüseyin pazartesi günü yaptığı açıklamada, Myanmar’daki Rohingyalı Müslüman azınlığa karşı gösterilen muamelenin etnik temizlik sürecinin klasik bir örneği olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), bu artan krizde çocukların durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi.

200 bin çocuğa acil destek gerekli

Bangladeş UNICEF Başkanı Jean Lippi, Dakka’da gazetecilere yaptığı konuşmada, kamplardaki çocukların psikolojik travma geçirdiğini, psikolojik koruma ve desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Lippi, Bangladeş’teki 200 bin çocuğa acil destek gerektiğini söyleyerek, “Bu giderek artan insani bir krizdir. İlk verilere göre, tüm mültecilerin yüzde 60’ı çocuk. Bölgede, tüm Rohingalı mültecilerin bulunduğu kamplara geldiğinizde, burada gördüğünüz ilk şey çocuklar oluyor. Günlerce süren uzun ve zor bir yolculuktan sonra uykusuz ve acıkmış çocuklar. Birçoğu hasta ve acil sağlık bakımına ihtiyacı var” ifadesini kullandı. Buna ek olarak, Lippi ayrıca birçok hamile mültecinin kamplarda doğum yaptığını da sözlerine ekledi.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, yardım malzemelerinin dağıtımını denetlemek için Bangladeş’teki Cox’s Bazar bölgesindeki Kutupalong Mülteci Kampı’na geldi.

BM Gıda yardımlarına devam ediyor

BM Çocuk Fonu şu anda en az 7,3 milyon dolarlık fon talep ediyor. Dünya Gıda Programı (WFP), Bangladeş’teki yerinden olmuş binlerce kişiye yiyecek dağıtmaya başladı. WFP, 27 Ağustos’tan beri Cox’s Bazar’da aşırı kalabalık kamplardaki 70 bin kişiye yüksek enerji gıda sağladı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) desteğiyle 1000’den fazla kadın gıda yardımı alırken, 77.000’den fazla kişi, WFP destekli topluluk mutfaklarından sıcak yemek aldı.