Birleşmiş Milletler (BM), Rohingyalı Müslümanlardan 300 bin kişinin Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçmak için Bangladeş’e sığındığını ve Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun Rakhine Eyaletinde tek taraflı bir ateşkes ilan ettiğini açıkladı.
Silahlı grup olan Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu Twitter’da yaptığı açıklamada, insani yardıma erişimi kolaylaştırmak için askeri operasyonları geçici bir süre durdurduklarını bildirdi. Hareket, Myanmar yetkililerini ‘insani bir ateşkes’ ilanına uymaya çağırdı. Ancak, Myanmar Hükümet Sözcüsü Zaw Htay talebi reddetti.
Hindistan itidal çağrısı
Hindistan, Rakhine Eyaletindeki şiddet olaylarının hemen durdurulmasını isteyerek Myanmar’ı itidale çağırdı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, cumartesi gecesi, “Rakhine eyaletinde yaşanan krizle baş etmede hükümetin itidalli davranmasını, sivillerin ve güvenlik güçlerinin güvenliğini sağlaması çağrısında bulunuyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Bildiride “Şiddet durdurulmalı ve devletteki durum normale dönmeli” ifadesi kullanıldı.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı’nın çağrısı, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin, Rakhine eyaletinde 300 bin Rohingyalı Müslümanının Bangladeş’e kaçtığı şiddet olayları yaşanırken, Myanmar’a resmi bir ziyarette bulunmasından sonra geldi.
Modi, kitlesel göçe sessiz kaldı
Modi, Rohingyalı isyancılar tarafından 25 Ağustos tarihinde Myanmar ordu ve polis merkezlerine karşı düzenlenen bir dizi koordine saldırıyı kınadı, ancak Rohingyalıların uğradığı şiddet sonrasında kitlesel göçe zorlanması konusunda sessiz kaldı.
Şiddetin başlangıcından bu yana, Myanmar güçleri bölgeyi kasıp kavurdu ve gazetecilerin ve insani bir felaketten korkan uluslararası örgütlerin bölgeye girişini engelledi. Bangladeş Dışişleri Bakanı Abul Hasan Mahmud Ali, komşu ülkede yer alan Rakhine eyaletinde yaşanan olayları ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirdi.
Bangladeş’in Shalampur yakınlarındaki aceleyle hazırlanan bir kampta yaşayan Rohingya mültecileri, ateşkesin kendilerinin köylerine dönmesine izin verip vermeyeceğini merak ediyorlar.
“Ya burayı terk edersiniz ya da hepinizi yakarız”
60 yaşındaki Hafız Ahmed yaşadığı vahşeti AFP’ye şöyle anlattı, “Myanmar askerleri bize, ‘ya burayı terk edersiniz ya da hepinizi yakarız’ dedi. Bir ateşkesin herhangi bir etkisi olacağına nasıl inanabiliriz? Birçoğu için, geride hiçbir şey kalmadı.”
Myanmar ilk kez cumartesi günü yerinden edilmiş Müslüman Rohingyalar ve köylerini terk edip bölgenin güneyindeki manastır ve okullara sığınan 27 bin Budist ve Hindu için kamp kurmayı teklif etti.
Dünyanın en büyük devletsiz gruplardan biri olan Rohingyalılar, nüfusun çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar’da onlarca yıldır ayrımcılıkla uğraşıyor.
Bangladeş Kızılhaç’ı, insani yardım örgütlerinin büyük bir kriz ile karşı karşıya kaldığını söyleyerek ateşkes vaadinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Bangladeş’teki Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden Masada Said, “Bu sayıdaki insanın akışını nasıl yönetmemizi istiyorsunuz?” Barınağa ve güvenli bir yere ihtiyaç var” dedi.
Rakhine Eyaletinden hala on binlerce kişinin köylerinin yakılması, ordu ve sivillere saldırmakla suçlanan etnik çetelerin şiddetinden kaçmak için yolda olduğu düşünülüyor.
Çoğu yağmur altında günlerce yürüdükten sonra veya teknelerle Bangladeş’e varıyor. İki ülke 278 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Yiyeceksiz uzun bir yolculuktan sonra, yeni gelenler hasta, aç ve çok savunmasız halde, bazıları da vurulmuş olarak geliyor.
Sınırda patlayan mayın 3 can aldı
Sınırın Myanmar tarafında bir mayın patlamasında mültecilerin birisinin yaralandığına dair raporlar vardı. Bangladeş Sınır Muhafızlarının Komutanı Albay Hasan Han Fransız AFP’ye yaptığı açıklamada, sınırdan yaklaşık 100 metre uzaklıkta bir mayının patlaması sonucu 3 Rohingyalının öldüğünü söyledi.
Yolun sonunda, bu mülteciler, onları absorbe edemeyen aşırı kalabalık kamplar buluyorlar.
Birleşmiş Milletler Myanmar İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, “Sanırım son yıllarda dünyanın ve Myanmar’ın en büyük felaketlerinden biri olacak” diyerek hoşnutsuzluğunu dile getirdi.
Lee, Myanmar’ı yöneten Aung San Suu Çii’ye, “Bu krizi sonlandırarak, özgür ve demokratik bir Myanmar için mücadele ettiğini dünyaya göster” diyerek çağrıda bulundu.
1991’de Nobel Barış Ödülü sahibi olan Suu Çii, Rohingya’nın kaderi üzerindeki sessizliğini eleştiren uluslararası toplumun baskısı altında. Astana’daki İslam İşbirliği Teşkilatı (İKÖ) toplantısında, Myanmar yetkililerine sert eleştiriler yöneltilerek, çatışmayı durdurmak için uluslararası gözlemcileri kabul etmeleri yönünde çağrı yapıldı.
Bangladeş’te, Rohingyalılara uygulanan vahşete dair acımasız görüntüler sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıldı ve bir kınama dalgası oluştu.
Dakka Polisi, Anti-terörizm Birimi Başkanı Münir İslam, Rohingyalıları aşırılıkçı harekete çekmek için yapılacak herhangi bir şiddet hamlesi için izlemede olduklarını açıkladı.