Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM: Suriye’de, 2015’den bu yana en büyük insani kriz yaşanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Jan Egeland, BM’in 2015 yılından bu yana Suriye’de insani yardımlara devam ettiğini ancak son iki aydır Esed rejiminin yardım konvoylarına izin vermediğini söyledi. Egeland, Suriye’de, 2015 yılından bu yana insani krizin en kötü seviyeye ulaştığı bilgisini verdi.

BM insani yardım koordinatörü Jan Egeland, Rusya, Türkiye ve İran’a, İdlib’de savaşan taraflar üzerinde etkilerini kullanmaları çağırısında bulundu. Egeland, Muhalefet gruplarının kontrol ettiği Doğu Guta bölgesine insani yardımların önünün açılması için gayret göstermelerini istedi.

Cenevre’de gazetecilere açıklama yapan BM yetkilisi Egeland, “İnsani sorunların diplomasisi oldukça güçsüz görünüyor. Hiçbir ilerleme kaydedemiyoruz “dedi.

Jan Egeland, Fransa, Rusya ve İran’a müttefikleri Esed rejiminin İdlib’de ateşkes ve insani yardım sağlaması için acil müdahale çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes Romatet-Espagne ise “Rusya ve İran’ın, müttefikleri Suriye rejiminin, bombardımanı durdurması, insani yardım malzemelerinin güvenli bir şekilde ulaşması için önlem almaları gerekir” dedi.

Sözcü, geçtiğimiz ay Doğu Guta’yı hedef alan saldırıların yanı sıra İdlib’in gerginliği azaltma bölgesinde yer alan Serakib ilçesine düzenlenen hava saldırılarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), bu saldırıların Serakib’de bir sebze pazarında 11 sivilin ölmesine ve bir hastanenin de kısmen yok olmasına sebep olduğunu bildirdi.

Rejim, 25 Aralık’tan bu yana, Rusya’nın desteğiyle İdlib’de birçok köy, kasaba ve Ebu Zuhur Havalanı’nı kontrolü altına alan Heyet-i Tahriru’ş Şam (HTŞ) ve diğer gruplara saldırıyor.

Fransa, Afrin Operasyonu konusunda endişeli

Öte yandan Fransız sözcü, Paris’in, Türkiye’nin Afrin’e müdahalesine ilişkin endişelerini hatırlattı.

Türkiye, 20 Ocak’ta Afrin’in Kürt bölgelerinde ABD ile ittifakta olduğunu düşündüğü PYD gibi terörist grupları sınırdışı etmek için Zeytin Dalı Harekatı’nı başlattı.

Duma’ya kimyasal saldırı

Bunun yanı sıra, Şam’ın baliyölerinden Duma’daki muhalifler, rejim güçlerini bir aydan daha kısa bir sürede yerleşim bölgelerinde üçüncü kez zehirli gaz kullanmakla suçladı.

Duma Yerel Konseyi, özellikle yerleşim bölgelerini hedef alan rejimin zehirli gazlar kullanarak kente saldırdığını söyledi. Belediye, açıklamasında rejimin klor gazı yüklü füze kullandığını ve bölgedeki insanların boğulmalarına neden olduğunu belirtti. Duma Belediye Başkanı, “Bu, bir aydan daha kısa bir sürede yapılan üçüncü kimyasal saldırı” dedi.

Duma Yerel Konseyi, sorumluluklarını üstlenmeleri için uluslararası kuruluşlara “sivilleri öldüren her türlü silahın imha edilmesi ve yasaklanması” konusunda çağrıda bulundu.

Duma’daki tıbbi kaynaklara göre, sivil savunma ekibi de dahil olmak üzere birçok sivilin zehirli gazları teneffüs etmesi sonucunda yoğun bakıma kaldırıldığı bildirdi.

Başkent Şam’ın birçok mahallesinde Perşembe günü gece 03.00 sularında başlayan ve gün boyu süren ağır bombardıman sesleri duyuldu. Muhalefet medyasında çıkan haberlerde, rejim güçlerinin Arbin yönünde ilerlemeye çalışırken çıkan çatışmalarda 10’dan fazla askerinin öldüğü ve birçoğunun da yaralandığı belirtildi.

Rejim, havan mermileri ve top bombardımanıyla birçok şehri ve Doğu Guta bölgesini vurmaya devam etti. Tıbbi kaynaklar, bombardıman esnasında sivil savunma ekibinden bir kişinin yanı sıra bir erkek ve bir kız çocuğunun öldüğünü belirtti.

Geçen Cuma günü Viyana’daki Suriye konulu özel toplantıda Rusya’nın arabuluculuk yaptığı Doğu Guta ateşkes anlaşması, insani yardımların girişini kolaylaştırmak adına yapıldı, ancak buna uyulmadı.