Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM, yargısız infazla suçladığı Libyalı komutanın teslim edilmesini istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM), dün, Libya Ordusu Genel Komutanı Mareşal Halife Hafter’e, savaş suçu işlemekle itham ettiği komutanı teslim etmesi yönünde baskılarını artırdı. Libya Temsilciler Meclisi ise ülkenin doğusundaki terörist unsurlara karşı mücadele, teröre ekonomik kaynak sağlayan ülkelere baskı kurma ve terör gruplarının finans kaynaklarını koruma hususunda Tobruk Hükümeti’ne destek istedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guttierres, Bingazi’nin Silmani semtinde meydana gelen bomba yüklü araç saldırısını kınayarak, saldırıda hayatını kaybedenler için üzüntüsünü belirtti. Guttierres ayrıca, Libya’daki iç mücadelenin askeri yollarla çözülemeyeceğinin altını çizerken “Silmani semti saldırısını gerçekleştirenler kanunlar çerçevesinde takip edilmeli” dedi.

İnfaz görüntüleri ‘vahşet’ olarak nitelendirildi

Guttierres’in Sözcüsü Steffan Dujarric ise BM Genel Sekreteri’nin, Bingazi’de meydana gelen gizli idamlara dair raporlardan büyük rahatsızlık duyduğunu ifade etti. BM Libya Özel Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada da, “Bingazi’deki yargısız vahşi infazlardan” rahatsızlık duyulduğu aktarıldı. Önceki gün, sosyal medyada yer alan bomba yüklü araç saldırısından sorumlu 9 kişinin infazına ait görüntüler “Vahşet” olarak nitelendi.

Yapılan açıklamada, “BM, söz konusu idamları gerçekleştiren komutanın bir an önce Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmak üzere teslim edilmelidir. Bu kişi son bir yıl içinde 5 yargısız idam gerçekleştirmiştir. Bu idamlar, uluslararası ceza kanununa göre yargılanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Görüntülerdeki kişinin Kıdemli Binbaşı Verfili olduğu düşünülüyor

Sosyal medyada yer alan infaz görüntülerinde infazı gerçekleştiren kişinin Kıdemli Binbaşı Mahmud Verfili olduğu sanılıyor. Verfeli, Libya Ulusal Ordusu Özel Kuvvet Komutanlığı görevini sürdürürken, yargısız infaz gerçekleştirdiği suçlamasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanması talep ediliyor.

Videoda, Verfeli tarafından infaz edilen kişilerin kimliği henüz belirlenemedi. Ancak, görgü tanıklarının ifadelerine göre, Verfeli, geniş bir alanda yaklaşık 10 kişiyi infaz ettirdi. İnsan Hakları Gözlemevi (Human Rights Watch-HRW), infazların savaş suçu teşkil ettiğini belirtirken, infaz videolarının doğruluğu hakkında henüz bir inceleme sonucuna ulaşmadığını bildirdi.
Libya, komutanı gözaltına aldığını açıkladı

UCM’nin geçtiğimiz Ağustos ayında Mahmud Verfeli hakkında yakalama kararı çıkarmasından sonra Libya Ulusal Ordusu, Verfeli hakkında soruşturma başlatarak gözaltına aldığını duyurmuştu.

Öte yandan, Libya Temsilciler Meclisi Ulusal Güvenlik Komitesi, Tobruk’taki Abdullah Seni hükümetine sert eleştiriler yönelterek, İçişleri Bakanlığı’nın Bingazi’de çalışmalarına başlamasının gecikmesini garipsediğini aktardı.

Bingazi’de meydana gelen terör saldırısında yaralananlar tedavi edilmek üzere Mısır’a sevk edilirken, Tobruk Hükümeti’nden bir heyet, Libya’da tedavisi süren yaralıların bulunduğu hastanelere ziyaretler gerçekleştirdi. Ayrıca, durumları kötü olan 3 yaralının tedavi için yurtdışına gönderildiği açıklandı.

Hava koridoru açılması bekleniyor

Tobruk Hükümeti’ne bağlı haber kaynaklarının bildirdiğine göre, Libya’da tedavisi mümkün olmayan yaralıların ülke dışında tedavi edilmesi için Libya ve Tunus arasında bir hava koridoru açılması bekleniyor.

Tunus Dışişleri Bakanlığı ise 19 Ocak günü, Libya Sahil Güvenlik Güçleri tarafından alıkonulan bir botun iade edildiğini açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Tunus ve Libya hükümetleri tarafından bir hafta boyunca sürdürülen görüşmeler sonucunda botun iade edildiği belirtildi.

Öte yandan, BM Libya Özel Temsilciliği, dün, Libya’daki 2 milyondan fazla muhtaca 313 milyon değerinde insani yardım ulaştırma projesi hakkında bilgi verdi.

Öte yandan Trablus’ta, Libya Ulusal Mütabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz Serrac ve BM Libya Özel Temsilcisi Gassam Selame’nin de katıldığı toplantıda hazır bulunan BM Libya Özel Temsilciliği İnsani İşler Koordinatörü Maria Ribero, toplantının açılış konuşmasını yaptı. Ribero konuşmasında, “Libya, uzun süren siyasi bölünmüşlük krizinin getirdiği mağduriyetlerle boğuşmaya devam ediyor. Söz konusu siyasi bölünmüşlük krizi, şiddet ve göçlerle birlikte, ülkedeki insani durumun daha kötüye gitmesi ile yakıt, gıda ve su sorunları yaşanmasına sebep oluyor. Bununla birlikte, ülkede sağlık ve sosyal yardım hizmetleri de büyük zarar görüyor” dedi.