Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM’de reform talepleri artıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uluslararası toplumu bir araya getiren en büyük platform olan 193 üyeli Birleşmiş Milletlerin (BM) yapısında reform yapılması talepleri giderek artıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu genel görüşmelerinin 72. dönem oturumlarına katılan dünya liderleri, 1945’te kurulan BM’nin günün şartlarına cevap veremediğini belirterek reform taleplerini yüksek sesle dile getirdi.

Liderlerin ortak talebi BM’de reform yapılması olurken, bazı liderler yapısal değişim bazıları yönetimsel bazıları ise iki konuda da kısmi değişimler istiyor.

BM’nin barış ve güvenliğe ilişkin temel karar alma organı olan Güvenlik Konseyi’nde 5’i daimi 15 üye mevcut. Daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’nin, karar tasarılarını tek başlarına veto etme yetkisi bulunuyor.

Başta Almanya, Japonya, Hindistan, Brezilya (G4) gibi ülkeler tarafından onlarca yıldır dillendirilen reform çağrıları, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin tarafından göz ardı ediliyor.

Almanya ve Japonya, 5 milyar doları aşan yıllık BM bütçesine en fazla katkı veren ilk 5 ülke arasında olduklarını belirterek BMGK’de daimi üyelik istiyor.

BM’nin yıllık bütçesine yüzde 22 ile en büyük katkıyı ABD sağlıyor. ABD’yi sırasıyla Japonya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Brezilya, İtalya, Rusya ve Kanada izliyor.

Afrika grubu da BM’nin gündemindeki birçok konunun kıtayı ilgilendirdiğini ve yeterince temsil edilmediğini savunarak Afrika’ya 2 daimi üyelik verilmesini talep ediyor.

İngiltere ve Fransa tarafından gündeme getirilen bir başka öneride ise kitle katliamı ve kimyasal silah kullanımı gibi olaylara ilişkin alınan BMGK kararlarında veto yetkisinin devre dışı kalması isteniyor.

Özellikle Beşşar Esed’in cezalandırılmasını isteyen tasarıları Rusya’nın veto etmesinin ardından gündeme gelen talepler de karşılık bulmadı.