Myanmar ve Bangladeş, geçtiğimiz yıl yaşanan ve ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirilen şiddet olayları nedeniyle Bangladeş’e sığınan yüzbinlerce Arakanlının (Rohingyalı) Kasım ayı ortalarında Myanmar’a geri dönüşü konusunda anlaştı.
Reuters tarafından yayınlanan bir belgeye göre, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR), Myanmar’a döndüklerinde uzun süreli olarak kalacakları kamplara taşınmaları halinde Arakanlılara insani yardım sağlamayacak.
Arakanlı mültecilerin Myanmar’a dönüş sürecinin başlamasından günler önce diplomatlara dağıtılan gizli belge, UNCHR’nin sınır dışı etme sürecine karşı tutumunu ve Müslüman azınlığın uzun süreliğine konulacağı kampları desteklemediğini yansıtıyor.
“Arakanlı mültecileri Myanmar’a sınır dışı etme planlarını durdurun”
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri (OHCHR) Michelle Bachelet, Bangladeş’e, 2 bin 200 Arakanlı mülteciyi Myanmar’a sınır dışı etme planlarını durdurma çağrısında bulunarak, hayatlarının tehlike altında olduklarına işaret etti.
Bachelet, Myanmar’daki Arakan eyaletinde (Rakhine) Arakanlı Müslümanlara karşı cinayet, kaçırma ve zorla tutulma ihlallerinin sürdüğüne dair raporlar almaya devam ettikleri bilgisini vererek, kişilerin hayat veya özgürlüğüne tehdit olması halinde mülteci ve sığınmacıların ülkelerine zorla geri gönderilmesinin temel iade ilkesinin açık bir ihlali anlamına geleceğini söyledi.
BM, geri dönüş şartlarının henüz mevcut olmadığına vurgu yaparken, Myanmar, mülteci merkezlerinin geçici olduğunu belirtiyor. Fakat birçok Arakanlı, bu kampların, vatandaşlık hakkına sahip olmayan azınlıklara dayatılan seyahat gibi birçok kısıtlama nedeniyle kendileri için kalıcı sığınaklar haline gelmesinden korkuyor.
Mülteci kamplarından kaçış başladı
Bangladeşli hükümeti, onayladıkları listeye dayanarak, Arakanlı mültecilerin Myanmar’a geri dönüş sürecinin başlatılacağını bildirdi.
Bangladeş’teki mülteci kamplarında Arakanlıların lideri olan isimlere göre, Myanmar’a iade süreci teorik olarak gönüllülük ilkesine dayansa da, mültecilerden bazıları Myanmar’a gönderilmelerinin önüne geçebilmek için mülteci kamplarından kaçmaya başladı.
“Medyada yanıltıcı haberler yer alıyor”
Arakanlıların maruz kaldığı şiddetin ardından, ülkenin fiili lideri Suu Çii’ye ilişkin tepkiler konusunda açıklama yapan Myanmar Enformasyon Bakan Yardımcısı Aung Hla Tun, “Şahsen, üzgünüm ve uluslararası örgütlerin tutumları beni hayal kırıklığına uğrattı” diyerek medyada yanıltıcı haberlerin yer aldığına dikkat çekti.
Malezya Başbakanı’ndan Suu Çii’ye eleştiri
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Myanmar lideri Aung San Suu Çii’yi Arakanlı Müslümanların zulme uğradığı etnik krizi yönetmekteki başarısızlığı nedeniyle eleştirdi.
ASEAN Zirvesi için Singapur’da bulunan Mahathir, düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, Suu Çii’nin, Myanmarlı güvenlik güçlerinin Arakan eyaletinde Müslümanları hedef alan şiddet eylemlerini haklı çıkarmak için savunulamazları savunmaya çalıştığını söyledi.
ASEAN Zirvesi’nde bir araya gelen üye ülkelerin, Arakan’daki vahşetten sorumlu olanların hesap verebilirliği ve konuyla ilgili daha sıkı bir duruş sergilenmesi için çağrıda bulunması bekleniyor.
Amnesty, Suu Çii’ye verilen ‘Vicdan Elçisi’ ödülünü geri çekti
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Myanmar’ın fiili lideri Suu Çii’ye 2009’da verilen ‘Vicdan Elçisi’ ödülünü geri çektiğini açıkladı.
Amnesty Genel Sekreteri Kumi Naidoo, “Bugün, artık umudun, cesaretin ve insan haklarını ilelebet savunmanın sembolü olmamanızdan ötürü büyük bir üzüntü yaşıyoruz. Uluslararası Af Örgütü, Vicdan Elçisi Ödülü’nün sahibi olmayı sürdürmenizi gerekçelendiremiyor, bu nedenle de üzülerek bu ödülü sizden geri alıyoruz” ifadelerini kullandı.