Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM’den Çin’e ‘Uygurları serbest bırakın’ çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde faaliyet gösteren insan hakları uzmanları, Çin’deki eğitim kamplarında ‘terörle mücadele mazeretiyle’ tutuklu bulunan Uygurlu Müslümanların derhal serbest bırakılması için Pekin’e çağrıda bulundu. Ayrıca Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile bu suçlamalar reddedildi.

Kamplarda 1 milyon Uygurlu var

Reuters’ın haberine göre BM Irk Ayrımcılığının Sonlandırılması Komitesi’nden (CERD) yapılan açıklamada, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde ‘siyasi eğitim kampı’ adı altında alıkonulan Uygur sayısının yaklaşık 1 milyon olduğu bilgisine yer verildi.

Komitede yer alan bağımsız uzmanların güvenilir kaynaklara dayandırarak hazırladığı raporda, yaklaşık 1 milyon Uygur’un ‘çalışmalarını gizlilikle yürüten devasa bir kampa’ gönderildiği ifade edildi. BM Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Üyesi Jay McDougall, bu kampı ‘yasadışı bölge’ olarak nitelendirdi.

“Bize ulaşan çok sayıda haberlerden endişeliyiz”

Komitenin açıklamasında, “Uygur ve Müslüman azınlıkların suçsuz yere alıkonulduğu ve herhangi bir yargı kararı olmaksızın ‘siyasi eğitim merkezleri’ denilen gözaltı merkezlerine gönderildiğiyle ilgili bize ulaşan çok sayıda haberlerden endişeliyiz” denildi.

CERD, Tibet dilinin eğitimde, yargıda ve medyada kullanımının geliştirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunarak, Çin yönetimini Tibet halkına yönelik sistemli baskıdan dolayı eleştirdi. Ayrıca bu kişilere pasaport ve yolculuk belgesi verilmesinin kolaylaştırılmasını istedi.

Uygurların sistemli polis baskısı ve takibi altına alınmalarını eleştiren BM Komitesi, alıkonulanlar hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadığını belirtti.

Çin’den suçlamalara ret

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada söz konusu suçlamalar reddedildi.

Çin, kamplarla ilgili haberleri yalanlarken, bu merkezlerin ‘küçük yaştaki suçluların topluma kazandırılması için eğitim almalarının sağlandığı, eğitim ve öğretim merkezleri’ olduğunu savundu.

Pekin yönetimi, geçtiğimiz yıl Sincan’da ‘çok uzun’ sakal bırakılması ve kadınların başörtüsü takmasını yasaklarken, bölgedeki araç sahiplerine elektronik izleme için GPS takmalarını emretmişti.

BM’nin çağrısıyla eş zamanlı olarak konu hakkında harekete geçen ABD’li senatörler, Trump yönetiminden Çin’e yaptırım uygulanmasını talep etti.

‘Çin’in insan hakları konusundaki sicili ABD’den daha iyi’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD’li senatörlerin insan hakları ihlallerinde bulunduğu gerekçesiyle Pekin’e yaptırım talebinde bulunmalarına ilişkin, Çin’in insan hakları konusundaki sicilinin ABD’den daha iyi durumda olduğunu vurguladı.

ABD’li senatörlerin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ticaret Bakanı Steven Mnuchin’e gönderdiği mektupta, Çin’in Sincan’da insan hakları ihlallerini sürdürdüğü belirtilerek, Pekin yönetimine yaptırımlar uygulanması talep edilmişti.

ABD’li senatörlerden Marco Rubio, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, kendisiyle birlikte 16 üyenin ABD Başkanı Donald Trump’tan Magnitsky Yasası’nı işleterek Çinli yetkililerin mal varlıklarının dondurulmasını talep ettiklerini bildirdi.