Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) dün İsrail’den sığınma talebinde bulunan binlerce göçmenin zorla Afrika ülkelerine gönderilmemeleri için İsrail hükümetine çağrıda bulundu.
Geçen çarşamba günü İsrail’den yapılan açıklamada ülkeden ayrılmaları durumunda on binlerce Afrikalı göçmene para ödeneceği ancak bunu reddeden göçmenlerin süresiz olarak hapsedileceğini duyurulmuştu. Çoğunluğunu Sudanlı ve Eritrelilerin oluşturduğu göçmenler savaş, zulüm ve ekonomik sıkıntılar dolayısıyla ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. Ancak İsrail, birçoğunun ekonomik sebeplerden dolayı göç ettiğini savunuyor.
İsrail, kendi istekleriyle ülkeden ayrılan veya Uganda ve Ruanda’ya gidecek olan Afrikalılara kişi başına 3 bin 500 dolar vereceğini ve uçak biletlerinin de alınacağını duyurdu.
Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) belirttiğine göre UNHCR sözcüsü William Spindler yaptığı açıklamada “İsrail’in 1 Ocak’ta açıkladığı Eritreli ve Sudanlı mültecileri Afrika ülkelerine gönderme planı bu kişilerin süresiz gözaltında kalmalarına neden olabileceği için büyük endişeye neden oluyor” ifadesi kullanıldı.
Spindler, İsrail’de 27 bin Eritreli ve 7700 Sudanlı yaşadığını belirtirken UNHCR çalışanları da 2009 yılından bu yana sadece 11 kişiye sığınma hakkının verildiğine dikkat çekti.
UNHCR çalışanları, Avrupa’daki Eritrelilerin savaş veya zulümden kaçan mülteciler sınıfında kabul edildiğin, bu nedenle İsrail’de de mülteci statüsünde sayılmalarını beklediklerini kaydetti. “İsrail’de görmek istediğimiz bu insanlar için diğer ülkelerde yeniden yerleşim yoluyla bir alternatif bulmasıydı. Alternatif çözümler bulma konusunda biz de yardımcı olmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Ruanda ve Uganda ise geçen cuma günü gönderilen Afrikalıları kabul etmeleri konusunda İsrail ile herhangi bir anlaşma yapmayı reddettiklerini açıkladı.
Spindler UNHCR’nin son iki yıldan bu yana Roma’da 80 binden fazla Eritreli mülteci ve sığınma talebinde bulunan göçmenle görüştüğünü, bu kişilerin İsrail’den Ruanda’ya doğru yola çıkmalarının ardından Afrika’da yaşadıkları tehlikeli yolculuklar sebebiyle İtalya’ya geldiklerini açıkladı. Eritrelilerin yolda işkence, kötü muamele ve gaspa maruz kaldığını söyleyen Spindler, göçmenlerin Akdeniz aracılığıyla İtalya’ya gitmek için hayatlarını bir kez daha riske attıklarını kaydetti.
Spindler bazı göçmenlerin Libya’ya giderken öldüğünü belirtirken BM’ye bağlı kuruluşların Libya’dan göç edenler için de acil tahliye çalışmaları başlattığını kaydetti. Gözaltına alınan göçmenlerin, gözaltı merkezlerinde kölelik benzeri koşullarda kaldığına dikkat çekti.