Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK Başkanı: Suriye’deki kriz büyük | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler(BM) Güvenlik Konseyi dönem Başkanı ve Birleşmiş BM Kuveyt Daimi Temsilcisi Mansur Atibi’nin Şarkul Avsat’a yaptığı açıklamada, Kuveyt ve İsveç’in gözden geçirdiği karar tasarısının Birleşmiş Milletler’de oylanması için iki ülkenin BMGK’ya baskı yaptığını belirtti.

Tasarıda DEAŞ ve Heyet-i Tahrir’uş Şam’ın(HTŞ) dışarda tutularak Suriye topraklarında bir aylığına ateşkesin sağlanması ve bölgeye insani yardımın ulaştırılması öngörülüyor

Dört toplantı gerçekleştirildi

BM’ye üye 15 ülkenin uzmanları, Rusya’yı öneri taslağını onaylamaya ikna etmek amacıyla Kuveyt-İsveç görüşmelerinde gözden geçirilmiş taslağı değerlendirmek üzere bugüne kadar dört toplantı gerçekleştirdi. Bu taslağın önümüzdeki ay oylamaya sunulması planlanıyor. Kuveyt’in karar taslağının en yakın zamanda geçmesini istediğini ifade eden Atibi, Güvenlik Konseyi’ne üye bütün ülkelerin öneri taslağını müzakere etmesi gerektiğini kaydetti.

Brüksel’de yardım konferansı düzenlenecek

Atibi yaptığı açıklamada şunları kaydetti, “Kuveyt, BM’de tasarının çoğunluğu sağlamasını istiyor. Vaktin daralmasından dolayı bu taslağın acilen oylanması gerekiyor. Birkaç ülke bu karar taslağıyla ilgili yaptığı müzakerelerin ardından, kuşatılmış durumda olan Suriyelilere ulaşmayı ve insani yardımları ulaştırarak çektiği sıkıntıları hafifletebileceğini bazı kararlar alındığı takdirde mümkün olduğunu gördüler. Belçika’nın Başkenti Brüksel’de çok yakın zamanda insani yardımlarla ilgili bir kongre düzenlenecek.”

Bir başka diplomat ise, oylamanın gelecek hafta Salı gününden sonra gerçekleşeceği yönünde tahmin yürüttü.

DEAŞ ve HTŞ dışarda tutuldu

Müzakere taraflarının dinlediği ve gözden geçirerek metin haline getirdiği taslağın bir nüshasına Şarku’l Avsat ulaştı. Taslakta yer alan ifadelere göre, BMGK Suriye topraklarında düşmanca tavırların sona erdirilmesi ve askeri planda DEAŞ ve HTŞ dışarda tutularak 30 günlük bir ateşkesin olmasına karar verilecek. Karar bölgedekilere insani yardım ve yaralılara tıbbi imkanların ulaştırılmasını öngörüyor. Karara göre düşmanca tavırlar son bulduktan 48 saat sonra, Birleşmiş Milletler ve onun karar uygulayıcı mekanizmaları, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ihtiyaç değerlendirmesine bağlı kalarak, gerekli tüm alanlara güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir erişime izin verecek. Bu kapsamda Suriye’nin dört bir yanına yardıma muhtaç milyonlarca insana tıbbi ve cerrahi yardımlar ulaştırılacak. Özellikle durumu acil bulunan 5.6 milyon insana ve kuşatma altında olduğu için kendilerine ulaşılamayan 900 bin insan bu kapsamda öncelik arz ediyor.

Tasarının öngördüğü diğer konular ise şöyle;

Bütün taraflara, özellikle Suriye yönetimine, uluslararası insan hakları dahil olmak üzere uluslararası kanunlarda yer alan sorumlulukları yerine getirme çağrısı yapılacak. Tıbbi ve insani alanlar başta olmak üzere, özel taşıma araçlarının, hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının ve sivilleri koruma noktasında bütün haklar güvence altına alınacak. Ayrıca BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcock’un 11 Ocak 2018’de Suriye’ye yaptığı ziyaret sırasında dile getirdiği ‘’Beş adım’’ uygulamaya konulacak. Lowcock’un Beş Adım’ına göre, ‘’Bütün taraflar kuşatma altında bulunan yerleşim yerlerine uyguladığı baskıyı sona erdirecek. Bu bölgelere Doğu Guta, Yermük kampı, Fua ve Kefraya kasabaları dahil olacak. Ayrıca hayatta kalmak için gıda ve ilaç gibi zaruri ihtiyaçlara sivillerin erişimi engellenmeyecek. İnsanlar savaşlarda kalkan olarak kullanılmayacak.’’

Mayın temizleme faaliyetleri hızlanacak

Tasarıya ek olarak şu madde de eklendi; “Suriye’nin her yerinde mayın temizleme faaliyetleri hız kazanacak. Suriye rejimi ve muhalefetle beraber bütün ülkeler normalleşmenin garanti altına alınması adına bu tasarının ve İnsan Hakları kanunlarının öngördüğü yükümlülükleri yerine getirecek.”