Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK’dan çocukların zorla silah altına alınmasına kınama | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), silahlı çatışmalarda çocukların zorla silah altına alınmasını kınayan kararı oy birliği ile kabul etti.

Kararda, BMGK’nın “silahlı çatışmalarda çocukların kullanılması ve istihdam edilmesi dahil olmak üzere tüm uluslararası hukuk ihlallerini şiddetle kınadığı” belirtildi. Yayınlanan raporda ayrıca cinayet, tecavüz, kaçırma, okul ve hastanelerin bombalanması gibi çocuklara yönelik suistimallere de değinildi.

BMGK’nın bu ayki başkanlığını yürüten İsveç’in Başbakanı Stefan Löfven, “Elimizde farklı rakamlar mevcut. Ancak Çocukları Kurtarın Vakfı (Save the Children) 357 milyon çocuğun çatışmaların mağduru olduğunu söylüyor” açıklamasında bulundu.

Löfven basına yaptığı açıklamada, “Rakamlar konusunda ihtilafa düşebiliriz. Fakat çatışma veya savaşla karşı karşıya kalan her bir çocuğun başarısızlığımızın kanıtı olduğu konusunda hem fikir olmalıyız. Bu durumu değiştirmek için çalışmamız gerek” dedi.

Karar, devletlere ve BM’ye “Çatışma ve çatışma sonrasında çocukların korunması adına gerekli üst düzey önlemlerin alınması ve faaliyette bulunulması” çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de kısa bir süre önce 2017 yılında savaşlarda silah altına alınan çocuklar hakkında bir rapor yayınladı. Guterres raporda, artan ihlallerle ilgili endişelerini dile getirdi.

Raporda, “Çocuklar birçok ülkede silahlı çatışmaların kurbanı olmaya devam ediyor. 2017 yılındaki çocuk hakları ihlallerinde, önceki yıla kıyasla önemli bir artış meydana geldi” ifadelerine yer verildi. Hükümet güçleri tarafından en az 6 bin ihlal tespit edilirken, devlet dışı silahlı grupların 15 binden fazla ihlal yaptığı kaydedildi.

Son yirmi yılda çatışmalarda çocukların istihdam edilmesinin önemli ölçüde arttığını ifade eden diplomatik bir kaynak ise ihlallere karışan devlet ve kurumların isimlerinin ortaya çıkarılmasının, söz konusu ihlallerin azaltılmasına yardımcı olabileceğini belirtti.