Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK, Güney Sudan’a yönelik yaptırımların süresini uzattı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Güney Sudan’daki iç savaşın sonlandırılmasına yönelik olarak Güney Sudanlı üst düzey yetkililer için aldığı seyahat yasağı ve yurtdışındaki varlıklarının dondurulması yaptırımlarının süresini temmuz ayı ortasına kadar uzattı.

Yaptırımların uzatılmasını ön gören tasarının kabulüne dair yapılan oylamada Konsey’e üye 15 ülkenin 9’u kabul oyu kullandı. Hiçbir aksi yönde oy kullanmazken 6 ülke çekimser kaldı.

Karara göre BMGK, Güney Sudan’daki iç savaşın 30 Haziran gününe kadar durdurulmaması halinde aralarında Güney Sudan Dışişleri Bakanı Khual Maniang, eski ordu komutanı Paul Malong, Enformasyon Bakanı Michael Makuei, Dışişleri Bakanı Lojistik İşlerden Sorumlu Yardımcısı Malik Rubin Ryak’ın yurtdışındaki varlıklarını dondurarak bu kişilere yurtdışına çıkış yasağı uygulayacak.

Tasarıyı BMGK’ya sunan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, çarşamba günü Washington Post gazetesi için yazdığı makalede, “Güney Sudan’da yaşananlara karşı sabrımız tükeniyor” dedi.

Haley, BMGK oturumundan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplumun savaşan taraflardan hesap sormak için somut adım atmasına ihtiyacımız var” ifadesini kullandı. Güney Sudan’daki taraflardan çatışmaları durdurmalarını istedi.
Karar, Doğu Afrika Hükümetle Arası Kalkınma Otoritesi (İGAD) öncülüğünde sürdürülen barış görüşmelerinin yapıldığı bir döneme denk gelmesi nedeniyle bazı üye ülkeler tarafından eleştirildi.

Yapılan oylamada Etiyopya’nın yanı sıra, Rusya ve Çin gibi ülkeler oy kullanmazken, Fransa ve İngiltere ise kararı destekledi.

Güney Sudan’ın 2011 yılında Sudan’dan ayrılmasının ardından Devlet Başkanı Salva Kir Mayardit ve eski yardımcısı Riek Machar’a bağlı kuvvetler arasında iç savaş başlamıştı.