Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK İran’ı kınayan karar taslağını görüşüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün, Yemen’deki Husi milislere balistik füze temin etmesi nedeniyle İran’a karşı sağlam bir duruş çağrısında bulunan İngiltere ve ABD tarafından sunulan kınama karar taslağını görüşüyor.

Öte yandan, Rusya’nın veto hakkını kullanarak, karar taslağına ret oyu vermesi ve 15 devletten oluşan BM Güvenlik Konseyi, Yemen’e karşı uygulanan yaptırımların yenilenmesini de gözden geçirmesi bekleniyor.

ABD, son birkaç aydır, İran’ın BM’e karşı hesap verebilirliğini harekete geçirmek için destek toplamaya çalışıyor. Ayrıca Tahran ile başat güçler (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında yapılan nükleer program anlaşmasında ‘kusurlu’ olarak nitelendirdiği kısımlar düzeltmedikçe anlaşmadan geri çekilmekle tehdit ediyor.

Taslakta kınama sözcüğü çılarıldı

İngiltere, ABD ve Fransa’nın istişare ederek hazırladığı karar taslağı başlangıçta, BMGK’nın harekete geçme sözünün yanı sıra İran’ın Husi liderleri üzerindeki silah ambargosunu ihlal ettiği için kınanmasını içeriyordu. Ancak karar taslağının son İngiliz sürümünden kınama sözcüğü çıkarıldı ve Husilere füze ve insansız hava araçları (İHA) temin edilmesini engelleme konusunda İran’ın silah ambargosunun ihlal edilmesine yönelik yaptırımları izleyen BM uzmanlarının ilettiği raporlardan duyulan endişeler dile getirildi.

Karar taslağının yürürlüğe girmesi için, dokuz üyenin onaylanması ve herhangi bir daimi üye tarafından ret oyu kullanılmaması gerekiyor.

Rusya’nın rejim talebi

Rusya, kınama karar tasarısına karşılık, İran’dan söz etmeden rejime yönelik yaptırımların bir yıl daha uzatılması için karar tasarısı talebinde bulundu.

İki karar taslağı, Husi liderlerine ve onların ya da kendi hesaplarına çalışanlara silah temin edilmesine yönelik BM ambargosunun yenilenmesi talebini içeriyor.

Şahısların ve oluşumların, kara listelere dahil edilmesi Yemen’de barış ve istikrarın sağlanmasını tehdit edebilir veya insani yardımları engelleyebilir.