Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK, Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırım tasarısını görüşecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, dün yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), bu hafta içi Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırımları kapsayan tasarıyı görüşeceğini, tasarının önümüzdeki Pazartesi günü BMGK’da oylamaya sunulacağını söyledi.

Fransa, İngiltere ve Japonya, tasarıyı desteklerken, Kuzey Kore’nin nükleer füze denemelerini kınayan Rusya ve Çin’in nasıl bir tavır takınacağı henüz belli değil.

Güney Kore, dün, Kuzey Kore’nin yeni bir balistik füze fırlatma hazırlığında olduğunu gözlemlendiğini bildirdi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BMGK’nın 2006 yılından bu yana Kuzey Kore’ye uyguladığı yaptırımlara dair bilgi verdiği açıklamasında, Pyongyang yönetiminin faaliyetleri ve füze denemelerinin savaş istediğine işaret ettiğini vurguladı.

ABD’nin savaş istemediğini ifade eden Haley, “Ama sabrın bir sınır var. Ülkemizi ve müttefiklerimizi koruyacağız” ifadelerini kullandı.

BMGK’dan mümkün olan bütün tedbirlerin alınması için olağanüstü toplantı düzenlemesini isteyen Haley, “Gelinen noktada artık olaylara dur demeliyiz. BMGK’da Kuzey Kore’nin bu icraatlarının ismini koymalıyız aksi takdirde diplomasi işlevsiz kalacaktır” dedi. BMGK’nın Kuzey Kore’ye dair sarf ettiği 24 yıllık çabalara rağmen Kuzey Kore’nin Nükleer programını daha fazla geliştirdiğine dikkat çeken Haley, “Kuzey Kore kıtalararası füzeleri bulunuyor. Bunun yanında başka kıtalararası füzeler üretmeye de devam ediyor” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’ye karşı askeri seçeneğin kullanılabileceği uyarısında bulunurken, ABD Savunma Bakanı James Mattis ise, Ulusal Güvenlik Başkanı ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore, ABD ve müttefiklerine yönelik tehditlerini sürdürürse, kapsamlı bir askeri harekatla cevap vereceğiz” dedi.

Öte yandan, Çin hükümeti tarafından, dün yapılan açıklamada, Kuzey Kore krizinin barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği ifade edildi. Çin’in BM Daimi Temsilcisi Lo Cie, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’yi diyaloğa davet ederek, “Kuzey Kore Yarımadası’nı, diyalog yoluyla nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge haline getirebiliriz” dedi.

Rusya ve Çin tarafından önerilen ABD ve Güney Kore’nin askeri manevraları durdurma önerini yineleyen Cie, Kuzey Kore’nin ise buna karşılık Nükleer programını durdurması gerektiğini dile getirdi.

Çin, Kuzey Kore’nin en büyük müttefiki olmakla beraber, Kuzey Kore, ihracatının yüzde 90’ını bu ülkeye gerçekleştiriyor.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise, Kuzey Kore krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine vurgu yaptığı açıklamasında, Rusya’nın bütün tarafları diyaloğa ve müzakereleri yürürlüğe sokmaya davet ettiğini ifade etti. Krizin askeri biz çözümünün olmadığına dikkat çeken Nebenzya, Kuzey Kore’yi, BMGK kararlarını alaya almakla suçlayarak, sükunetin korunması ve dengeli bir tavır takınarak savaş atmosferine girmekten kaçınılması gerektiğini söyledi.

Nebenzya, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Çin, Kuzey Kore’nin Nükleer geliştirme programı sürdürmesini istemiyor. Biz de Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tavrımız herkes tarafından bilinmektedir. Kuzey Kore de bu tavrımızın farkında.”

Topraklarında 28 bin 500 ABD askeri bulunan Güney Kore’nin, ABD ile 1974 yılında imzaladığı anlaşma gereğince Nükleer silah geliştirmemeyi kabul etmişti. Anlaşmaya göre, Güney Kore’nin nükleer silah geliştirmemesine karşılık ABD, Güney Kore’ye yapılacak herhangi bir saldırıda bu ülkeye askeri destek vermeyi kabul etmişti.

Güney Kore hükümeti, çeşitli vesilelerle ulusal savunma sistemini güçlendirdiğini ifade ederken, ABD de Güney Kore’ye füze savunma sistemi sağlıyor. Seul yönetimi, Japon denizinde, Kuzey Kore’nin muhtemel saldırısına karşı savunma tatbikatı gerçekleştirmişti.